ON HAAMUN AIKA: UUSI ALBUMI JA SARJA LYHYTVIDEOITA

ON HAAMUN AIKA: UUSI ALBUMI JA SARJA LYHYTVIDEOITA

Haamu on jo vuosikausia ollut suomalaisen räpin todellinen, ison mittakaavan lupaus. Lunastus tuolle lupaukselle kuullaan 17.11. ilmestyvällä albumilla Aika rakastaa lapsiaan. Kyseessä on konseptialbumi, jonka biisit ilmentävät aikaa eri näkökulmista. Levyn oheen ilmestyy neljään sen biisiin keskittyvä, Instagramissa ja Facebookissa julkaistava lyhytvideosarja.

”Albumin keskiössä oleva aika on kuin impulsiivinen diktaattori, jonka suosiossa on lähes mahdotonta pysyä pitkään, jos laisinkaan. Kaikki saattaa kadota yhtä nopeasti kuin on ilmestynytkin. Ilmiöt tulevat ja menevät. Vain alkuperäisyydellä voi jättää pysyvän jäljen”, Haamu kertoo.

Levyllä on kymmenen raitaa, mutta jo ensimmäisen biisin ensimmäisellä versellä kuullaan enemmän sisältöä ja tyyliä kuin kymmenellä kokopitkällä, jotka jollain tapaa kilpailevat samalla kentällä.

Suoraa puhetta ajasta

Haamu vuodattaa biiteille tekstiä, jonka jokaisesta tavusta saa kiinni. Ne ovat siihen sekä riittävän selkeitä että ytimekkäitä. Puhe ajasta on hyvin suoraa, ja paikoin tuntuukin siltä kuin kuuntelisi kaverin kelailua ihan livetilanteessa, ilman suunnitelmallisia biisirakenteita.

Puhe on pelottoman poliittista. Haamu selkeästi tiedostaa olevansa tiedostava, mikä mahdollistaa ulosannin rehellisyyden. Uhoa tästä on silti täysin turha hakea.

Tyylien yhteentuominen on toinen levyn kantavista rakenteista. Tästä levystä Haamu halusi tehdä modernin mutta musikaalisen ottamalla mukaan soittajia ja soul-laulaja Heini Ikosen, joka on useammallakin kappaleella mukana. Levyllä soittaa Black Motorista tuttu jazzbasisti Ville Rauhala, Death Hawksissa vaikuttava Tenho Mattila, trumpetisti Jan Wälchli, levyn miksannut Pietari Pihlainen sekä nuoret jazzveljekset Ville-Veikko ja Sasu Ijäs. Kaukana ovat ajat, joina räpin myyttinen ”aitous” määrittyi musiikillisen puolen jättämisellä pois yhtälöstä.

”Halusin rikkoa räpin kaavamaisuutta säveltämällä biiseihin eri osia”, Haamu kertoo.

Levy on tehty tiiviissä yhteistyössä tuottajan Ilen (Ilkka Kuivanen) kanssa.
”Ilellä oli tässä tuotannollinen päävastuu, joskin olin itsekin mukana tuottamassa enemmän kuin koskaan aiemmin.”

Kokonaisuudesta vastaava kaksikko onnistuu monin paikoin lähes mahdottomassa: puhuva ääni ja soundi ovat molemmat sekä sellaisia, joita valtavirta ymmärtää, että myös sisällökkäitä ja sävyjen täyttämiä.

Vaikutteet ovat esillä maltilla. Slaavilaisen melankolian syövereistä kaivettu rytmi polveilee ”Taiteilijan laulu” -biisillä hyvin perinteisesti, mutta siinä on samalla kuultavissa artistin suuren detroitilaisen esikuvan, J Dillan, syke. Dilla-pastisseja ollaan suomiräpissä varsinkin tuotannollisesti kuultu jo ainakin vuosikymmenen ajan, valitettavasti suurin osa niistä on jäänyt nimenomaan vain pastisseiksi. Nyt niin ei käy.

Albumin komea vieraslista (Pijall, Ode, Puppa J, Matti 8,…) on sekin laadittu harkiten.

”Fiittaajat valikoituivat biisikohtaisesti. Tein eka itse demon ja mietin, että kuka kyseiseen biisiin vois sopia parhaiten, minkä jälkeen ehdotin biisi-ideaa tyypeille. Pijallille esimerkiksi lankesi ”ajan herran” rooli, ja levyn nimikkobiisi syntyikin todella luonnollisesti.”

Sekä musiikillisesti että tekstien syvyyden puolesta tällä levyllä kuultavaa Haamua tekisi mieli verrata Kendrick Lamarin tekemisiin. Maantieteellisesti lähempää tulee mieleen Ruotsissa pystejä ja mainesanoja keräillyt Erik Lundin. Vertailut ovat kuitenkin aina epäreiluja, toisin kuin Haamu.

 

spotify-klikKuuntele Apple MusicistaKatso Youtubesta
LINKIT:
Kuuntele julkaistut biisit digipalveluista Spotifysta ja Applelta ja videot Youtubesta.
FB / IG
Lataa albumin kansi
Pressikuvat (Pirita Männikkö) Haamu 1 / Haamu 2
Vinyylin ennakkotilaukset Levykauppa Äx / Katin Tavara

BIISILISTA:
01. Taiteilijan laulu
02. Bona fide
03. Kahdes paikas feat. Heini Ikonen
04. Solidi feat. Puppa J
05. Laulaja
06. Mun päivä feat. Matti 8 & Palmroth
07. Aurinkokuningas
08. Aika rakastaa lapsiaan feat. Pijall
09. Lasikaupunki feat. Ode, Luonnontimantit
10. Tää maailma
11. Auto (Bonus) feat. Timi Lexikon
12. Haipis (Bonus) feat. G-Mies
13. Sama mitä (Bonus)

Huom: Vinyylillä biisit 1-10 ja biisit 11-13 bonuksena digipalveluissa sekä vinyylin mukana tulevalla MP3-latauskoodilla.