Monspin haastattelusarjassa Hannibal & Sami Sippola

Monspin haastattelusarjassa Hannibal & Sami Sippola

8. helmikuuta julkaistaan Hannibal & Hot Heros -kokoonpanon ’Tässä ja nyt’ albumi ja Monspin haastattelusarjassa vuorossa ko. ryhmän Hane ja Sami Sippola. 

Tekijät ovat monelle tuttuja, mutta kokonaisuus on sitä kuuluisaa “jotain aivan muuta”.

Hannibal & Hot Herosin paletilla läsnä ovat niin hiphop, funk, jazz, kuin ehkä useammatkin perinnekaiut.

Aloitimme haastelun levystä ja koko projektista Hannibalin kanssa, mukaan liittyi myös fonisti (ja levyllä myös koskettimia soittava) Sami Sippola.

Onko tää levy se, jonka oot aina halunnu tehdä? Mun fiilis oli aika nopeesti kuuntelun alottamisen jälkeen, että niin olis.

Hannibal:

Alitajuisesti ehkä olen halunnut tehä tämän.

Levyä alettiin tekemään jo viisi vuotta sitten, silloin eri nimellä ja eri rumpalilla, ja kun tekoprosessi on ollut näin pitkäkestoinen, niin siinä ehti (näin lätkätermein) hukata useaan otteeseen sen ”momentumin”.

Kieriskelin pitkään itsesyytöksissä kun en saanu saatettua levyn tekstejä loppuun ja podin huonoa omatuntoa tietäen minkä panoksen Sami, Ville (Rauhala), Janne (Tuomi) ja tuottaja Jarno Alho oli laittaneet tähän. Usein luovan työn tekijöiden olkapäällä istuu sellanen vanaha kehno, joka kertoo sinun olevan kykenemätön siihen mitä teet elääksesi. Kutsu sitä vaikka Itsekritiikin piruksi ja kun sille antaa kuulevan korvansa yhden kerran liikaa, niin löytää ittensä kuopan pohjalta lamaantuneena. Mutta kiitos Herosin kolmikolle ja Jarnolle, sillä heiän avulla ja kannustuksella siitäkin noustiin!

Aiemmin mulla on ollu aina selkeä visio lopputuloksesta tekoprosessin aikana, joka on aina pitänyt myös kutinsa. Tällä kertaa se hukkui vuosien saatossa, mutta toimi lopulta hyväksi. Täytyy myöntää että olen ite aika hemmetin yllättynyt minkälainen levystä lopulta tuli!

-Vaikka sä oot jo pitkään laajentanu omaa ilmaisuasi, voi monelle tulla yllätyksenä, että tää ei oo alleviivatusti rap-levy. Avaatko vähän sitä, mitä se kokonaisuutena on?

Tää on hiphop-kulttuuri ja sen musiikilliset juuret dipattuna Hot Herosin free-sammioon, josta uudelleen syntyneenä tuli teflonit, myrskyt, sateet sun muut kestävä uusi tyyli josta vastaa Hannibal & Hot Heros.

-Jos esittämistekniikat ovatkin elelleet, niin kyllä noissa teksteissä tuntuu vahvasti puhuvan se vanha tuttu Hannibal. Miten itse näät omien tekstien, tai ajatusten niiden takana, kehittyneen artistivuosien varrella?

Vaikea olla subjektiivinen omien tekemisien suhteen, mutta ainakin tietyt juveniilimmat aiheet, kuten juhliminen ja braggadocio ovat jääneet pois. Jos tekisin nykyään sellaisia, niin tuntuu että haikailisin menneitä nuoruuden päiviä ja olisin se keski-ikäinen ukko klubilla. Sitä paitsi, onhan nuo yllämainitut aiheet jo omalta kohalta tehty. Musaa voi bilettää ja sillä voi tekijä leijua, vaikka se sisältäisikin vakavampaa tekstiä.

-Mitä sellasta tässä levyssä on, mitä et ois pystyny tekee vaikkapa 15 vuotta sitten?

Ainakaan laulutaitoni eivät olleet kehittyneet sitä vertaa että oisin kyenny silloin tähän, mutta myös kilometrejä oli vähemmän mittarissa tuolloin. Tuohon aikaan en myöskään ollu päässy sisälle esim. jazzin tai salsan saloihin, joita ilman oisin ollu melko turisti musiikillisesti.

-Hannibal & Hot Heros -bändi: kun teidän projektissa on kyse tällasista musiikillisista syvyyksistä, niin vois kuvitella, että niiden luotaaminen myös keskusteluissa menee aika syvälle. Miten usein treenit/studiosessiot ajautuu kelailuksi vaikka funkin, jazzin, hiphopin historiasta?

Sami:

Ei olla keskusteltu historiasta. Musta meillä on sellainen asenne tekemiseen, että kaikki mitä tehdään on uutta. Ne on meidän soittamina uusia kappaleita kaikki. Biisi on vaan rakenne jota pidetään siellä taustalla, ja sitte free-asenteellla kohdellaan vielä lempeällä välinpitämättömyydellä. Sessiot oli muistaakseni aikataulullisesti alunperin aika tiukat ni sillon ei enää keritty miettii mitään. Tiukkaa suoritusta vaan kovalevyn ytimeen.

-Paljonko vaikutatte toistenne osaamisalueiden tekemisiin? Annatko sä Hannibal ohjeita fonin soittoon, tai Sami rap-osuuksiin? Ootte kuitenkin tehneet jo suht pitkään yhteisiä juttuja, onko teillä yhteinen kieli tollasiin mahdollisiin keskusteluihin olemassa?

Sami:

Meidän yhteistyö on ainakin saksofonistin puolelta katottuna erittäin vaivatonta. Ideoita kokeillaan ja heitetään ilmoille mutta koska jats, niin ilmapiiri on vapaa ja luova. Kaikkien näkemykset hyväksytään ja ainakin puhaltajan tontilla on vapauksia ja mielestäni muittenki. Mut en voi sanoa muitten puolesta.

Hannibal:

Minun ei tarvi paljoa näitä kavereita neuvoa. Joskus tuntuu niin epätodelliselta, kun Hot Heros näyttää tekevän pelkästään minun korvaa miellyttäviä valintoja.

-Useemmassakin levyn biisissä on variaatioita tutuista jazz/funk -klassikkoriffeistä jne. Käyttekö hiphop-kuvioista tuttuja palavereita niin, että joku soittaa “sample-idiksen” levyltä?

Sami:

Biisejä tuli sessioihin vähän kaikilta. Niistä ja omista ideoista yhdistellen sitten kasailtiin pohjia räpeille. Tehtiin kokonaisia kappaleita ilman ajatusta sämpleistä. Mut seuraavalle levylle on uusia mielenkiintosia ldeoita sen suuntaan jo olemassa.

Hannibal:

Mulla on ollut ilo tehä levyä kolmen kokeneen tekijän kanssa, jotka ovat aidosti kiinnostuneita siitä mikä minun vahvuus ja musiikillinen taustani ovat. Samalla oon oppinu ite musiikista enemmän uutta, kuin missään muussa projektissa ennen tätä. Useista nuista riffeistä kappaleisiin oon jo unohtanut, että mikä oli alunperin kenenkin idea.

-Tekstilliset teemat levyllä liikkuu aika laajalla kentällä. Voiko nimetä nille jonku yhteisen nimittäjän; onko kokonaisuudella siinä mielessä teema?

Hannibal:

Niin kaukaiselta kuin se levyä kuunnellessa saattaakin kuulostaa, niin tämä on ”erolevy”. Lähes jokainen meistä kokee elämänsä aikana yhden rankan eroprosessin, jotkut enemmän kuin yhden, ja tämän varjona on ollut omalla kohallani yksi sellainen. Myös viimeisen viiden vuoden ilmapiiri niin Suomessa kuin koko planeetalla on vaikuttanut lopputulokseen.

Teksti: Niko Toiskallio

HAASTATTELUSSA -SARJAN MUUT OSAT:
Pianomies – Osa 1
Haamu – Osa 2
Stepa – Osa 3
MC Pyhä Lehmä – Osa 4
Kosola – Osa 5
DJ Kridlokk / Khid – Osa 6
Tuomas Rinne (Överdog/Kultabassokerho) – Osa 7
Epelit – Osa 8
Katin Tavara – Osa 9
Jussi Laine (All Day Entertainment) – Osa 10
Laineen Kasperi – Osa 11

spotify-klik

Formaatit: LP/DIGI
Julkaisut Spotifysta tästä.
Vinyylin ennakkotilaukset Levykauppa Äx & Katin Tavara.
Lataa kansi (Emmi Nieminen)