Monspin haastattelusarja jatkuu – Laineen Kasperi

Monspin haastattelusarja jatkuu – Laineen Kasperi

Monspin haastattelusarja sai jatkoa ja vastaisuudessa näitä tippuu epäsäännöllisen säännöllisesti. Nyt vuorossa toukokuussa hienon Vihapuheita ja Rakkauslauluja -albumin julkaissut Laineen Kasperi. 

Pitkän linjan tekijä on ilmaisuna äärimmäisen kulunut, ja pahoinpidelty. Sellaiseksi mainitaan monesti jo parikin vuotta aiheensa parissa vääntänyt hahmo. En muista, milloin tutustuin Laineen Kasperiin henkilönä, mutta sen kyllä, milloin artistina.

Viiskulman Lifesaverissa CD ei formaattina varsinaisesti kukoistanut; kaikki huomio oli asianmukaisesti vinyyleissä. Yhden metallilevykkeenkin muistan sieltä silti joskus ostaneeni, ja se oli Kaucas-yhtyeen self-titled -omakustanne, ilmestymisvuosi 2000.

Kasperi esiintyi tuolloin vielä Kontakto -nimellä, ja muodosti (discogsin mukaan) Kaucasin yhdessä Aztran ja Tuomarin kanssa. Nimimerkit ovat vuosien ja, hah, vuosikymmenien aikana muuttuneet, mutta tekijöiden tyyli tunnistaa edelleen. Niin myös Laineen Kasperin, jota nyt kaikesta huolimatta aion tässä kutsua pitkän linjan tekijäksi.

Viime keväänä ilmestyi albumijärkäle Vihapuheita ja rakkauslauluja. Tekijä kertoili levyn tiimoilta, että se jäisi hänen viimeiseksi tuotoksekseen. Sittemmin ollaan kuultu aiheesta myös toisenlaisia totuuksia.

-Mitäs sun lopettamiselle oikeen tapahtu?

Mitä ilmeisimmin meikää ei saatu lopetettua, vaikka piikille olivatkin jo viemässä!
Tarkeentaakseni asiaa, en koskaan sanonut lopettavani vaan ilmoitin, että Vihapuheita & Rakkauslauluja-albumi on viimeinen Laineen Kasperi-sooloalbumi. Näillä näkymin tämä pitää edelleen paikkansa. Tosin kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.

-Löysästä kielestä rangaistaan, niin kävi tässä haastattelussa heti ensimmäisen kysymys-vastausparin kohdalla; touché. Mitä nyt sitten oikein on tekeillä? Palava kaupunki näyttäytyy somessa välillä vähän niinku sun sooloiluna, välillä taas isona ensemblenä?

Tekeillä on mm. Bustaavat Budit-yhteistyö ja lukuisia projekteja, joista kerrotaan aikanaan.
Epäselvyys Palava Kaupunki-asiassa liittyy lähinnä bändin someprofiilin tapahtumiin osallistumisessa tai markkinoinnissa tapahtuneista väärinkäsityksistä. Palava Kaupunki on iso, 9-henkinen orkesteri ja lisää sen edesottamuksia on myös luvassa joku kaunis päivä.

-Budit-yhteistyö voi olla monelle yllättäväkin. Mistä se käynnistyi?

BBDZ on lähettänyt meikälle vuosien varrella himmeen määrän biittejä, joista on ollut tarkoitus tehdä biisejä mm. niiden mixtapeille yms, mutta olen itsekkäästi varastanut kaikki priimoimmat biusat omiin prokkiksiini. Esim Palava Kaupungin Pelle 1000000-biisi on Bustaavien Budien biitin pohjalta tehty sovitus. Lopulta sain tehtyä Suurimmat Hitit-kokoelmalle yhden biisin ja siitä syntyi idea, että jäbät tuottaa kokonaisen levyllisen matskua meikälle. Ne lähetti joku 30 biittiä, ja nyt meillä on joku kaheksan mahdollista kappaletta työpöydällä. Albumi tulee ulos ensi keväänä ja siitä tulee sanalla sanoen diipihkö.

-Räppi mitä ilmeisimmin kiinnostaa edelleen? Mikä sut pitää siinä kiinni? Oot ilmeisesti edelleen kuitenki ns. oikeissa töissä, ja monenmoista muutaki musaa ja kulttuuria liittyy niihin.

Ajoittain kiinnostaa, ajoittain ei. Usein kysyn itseltäni, että mitä järkeä tässä on, mutta sen duunailu kuitenkin yhdistää kolme suurinta mielenkiinnon kohdettani, eli musiikin, kirjoittamisen ja puhumisen. Kaikki mitä teen myös ”oikeissa” töissäni, liittyy myös edellämainittuun pyhään kolmiyhteyteen.

KontactoKasperi Laine & Kummitusorkesteri -levy ilmestyi vuonna 2004. Se oli mielenkiintonen projekti, ootko puuhaillut vastaavan kaman kanssa sittemmin?

Olen työskennellyt vapaa-ajallani uuden Kummitusorkesterin kimpussa ja itseasiassa se on lähes masterointia ja julkaisua vaille valmis, huom Monsp!! Se pitää sisällään erittäin hämmentävän psykedeelisen instru-koosteen viimeisestä kymmenestä vuodestani.

Kummitusorkesteri syntyi aikoinaan Tampereella, Hämeenkadulla, meidän maailmanlopun kommuunissa. Se oli loistava paikka asua, mutta se oli jotenkin kirottu. Siellä tapahtui omituisia asioita, ja niitä tapahtui vähän liian usein. Mutta niin… Kummitusorkesteri on siis kahdeksanhenkinen orkesteri, jonka jokainen jäsen on mun oman bipolaarisen psyyken tuotetta. Itse musiikki syntyy kaikista laitteiltani löytyvistä tiedostoista, joita ajan mittaan kertyy, milloin mistäkin musiikillisesta syystä.

-Kaucas (viime) vuosituhannen taitteessa. Mitä luulet, että te olisitte tuolloin sanoneet, jos oisitte saaneet vilkasta näihin päiviin – niin musamielessä, kuin ihan maailmasta yleensä?

Todennäköisesti olisimme todenneet sekä musasta että maailmasta kutakuinkin näin:
”Katol istuu, raapii kattoo / kynnet sattuu ku hyökkää hattuu / syljes happoo / dna:ssa Tokio /
hiessä ohimot ku kaikki ohi on” -Aztra

-Vakkarikysymys 1: haluutko mieluummin olla normijäbä vai erikoisjäbä?

Riippuu päivästä. Erikoisjäbä-päivänä normijäbä ja toisinpäin. Circle of life.

-Vakkarikysymys 2 aka Kristallipallo: Mitä isoa maailmassa tapahtuu tulevina vuosikymmeninä? Entä pienemmässä leikkikehässä; suomalaisessa musassa?

Kapitalismi hallinnan keinona tulee tylyimmän tiensä päähän, ja vallinnut ihmisyyden tarina joudutaan päivittämään monella tasolla uusiksi. Suomalaisessa musassa tuskin mitään sen ihmeempää kuin aikaisemminkaan; imitoidaan musiikin tyylillisiä trendejä ja suomennetaan sanoituksia omiksi.

HAASTATTELUSSA -SARJAN MUUT OSAT:
Pianomies – Osa 1
Haamu – Osa 2
Stepa – Osa 3
MC Pyhä Lehmä – Osa 4
Kosola – Osa 5
DJ Kridlokk / Khid – Osa 6
Tuomas Rinne (Överdog/Kultabassokerho) – Osa 7
Epelit – Osa 8
Katin Tavara – Osa 9
Jussi Laine (All Day Entertainment) – Osa 10

spotify-klikKuuntele Apple MusicistaKatso Youtubesta

LINKIT:
Artisti Spotifyssa & Apple Musicissa ja videot Youtubesta 
Vinyyliä esim: Levykauppa ÄxKatin Tavara
Laineen Kasperi Facebookissa & Instagramissa.