All Dayn Jussi Laine haastattelussa

All Dayn Jussi Laine haastattelussa

Laineen Jussi, DJ J-Laini. Mies sekä dekkien että kulissien takaa on vaikuttanut suomalaiseen rap-kenttään enemmän kuin moni edes tietää. Monelta kantilta alaa nähnyt agentti kertoo haastattelusarjan tässä osassa taustoistaan ja nykyisistä tekemisistään All Day -lafkan ruorissa.

Tapasin sut joskus eka kertaa Code016-bileissä Rovaniemellä, olikohan vuosi 2001?
Moni ei ehkä enää edes osaa yhdistää sua legendaariseen Tulenkantajat-orkesteriin, jonka DJ kai jonkin aikaa kuitenkin olit?

Olin mukana Tulenkantajissa alkuun joo. Eka julkasuhan oli nimellä Nuoret Herrat – Tulenkantaja-EP. Nuoret Herrat -nimi taas tuli mun, Sopan ja Herra Pörnän ekasta DJ-illasta, joka meillä oli Flow-nimisellä klubilla Rovaniemellä. Kellään meistä ei ollu hirveesti levyjä, mä kävin nuohoomassa frendien nurkista lainaks soitettavaa. Se oli muka himo suksee, kun kaikki frendit oli siellä bailaamassa.

Keikkailtiinkin niin, että muistaakseni välillä käytettiin nimeä Tulenkantajat, välillä Nuoret Herrat, kokoonpano oli siis molemmissa sama ja mä olin siinä mukana. Sit saatiin levydiili Poko Recordsilta tän suomiräp-aallon harjalla, ja muutettiin kaikki Tampereelle. Siinä tapahtu kaikennäköstä, ja mä sain kenkää bändistä.

Tulenkantajat tarkotti siinä vaiheessa jotain yli kymmentä tyyppiä. Siinä kohtaa jo raakattiin jengiä aika isolla kädellä veks, eihän levydiili voinu olla tyyliin jolleki 11 jäbälle. Olin kuitenki yks niistä, jotka oli siinäkin vielä mukana. Yks kerta kuitenkin treeniksellä mulle sit ilmotettiin että “you’re out”. Se oli mulle tosi paha juttu sillon, ja muutamat välit katkes vuosiks. Mut toisaalta siitä tuli sellanen asenne että “saatana mä vielä näytän..” Joka tapauksessa vasta ihan lähivuosina noi tapahtumat on jääny niin kauas, että tuntuu että oon ok niiden kanssa.

MC J.Laine

Mä olin ollu alunperin räppäri, muistaakseni sain 1999 teknarit ja siirryin DJ:ks. Sitä ennen räppäsin, varsinki freestyleä. Sopan kanssa melko tukevissa sessioitiin vaihtelevalla menestyksellä. Sillon ku mä täytin 18, olin mukana Tavastian Worldwide-bileissä. Keikka oli varmaan Hannibalin Heads-bändin nimissä, ja olin paikalla niiden messissä. Siihen aikaan kaikki räppäs vielä englanniks, mut mä vedin sen illan ekat suomenkieliset läpät. Jengi ei ollu tottunu vielä siihen, ja muistan että ns. räjäytin pankin. Sillon osu se freestaili kutakuinki kohilleen niin että sai sanottua jonku jotenki järkevänki läpän siinä.

Sun tie on joka tapauksessa kulkenut eri puolilla maata, ennen Helsinkiin asettumista. Helsinkiläisille tietty Landespede on aina Landespede, mutta muualla maassa eleleville maantieteellisilläkin taustoilla on vielä merkitystä. Mistä sä siis oikestaan tuut (landespede)?

Mä oon syntyny Seinäjoella. Isä sai sitte paremman duunin Rovaniemeltä, ja me muutettiin sinne ku olin viisvuotias. Kyllä mä kaikille aina sanon että mä oon Rovaniemeltä kotosin, siellä oon oppinu elämän realiteetit. Sit aikanaan muutettiin sillosen mimmifrendin kans Tampereelle, osittain ton Tulenkantajat-kuvion takia. Mä olisin halunnu jo sillon Helsinkiin, minne taas suurin osa rovaniemeläisistä ei haluu. Tampereella niitä oli paljon. Siellä olin neljä vuotta, niin kauan että meni mimmin kanssa kattilat jakoon… Sit olin melkeen saman tien valmis Helsinkiin. Ehkä vuodesta 2004 oon asunu pääkaupungissa.

Tampereellakin yritin paljon kaikenlaisia musakuvioita ja soitin levyjä. Mut siellä oli siihen aikaan tää “tirehtööri”-kuvio vallalla, ja meikä oli sellanen takkupää bonginlussuttaja, et ei ne maailmat sillee oikeen optimaalisesti kohdannu. Tein tosi paljon biittejä siihen aikaan, mulla on yks PC:n kovalevyllinen niitä vieläki tallella. Olin noissa samoissa aiemmin mainituissa Code016-bileissä tutustunu myös Jodaan ja Aksimiin, niistä Masa varsinki kävi meikällä aina kun tuli Tampereelle. Siinä vähän pedattiin jo sitä että jos mä tuun Helsinkiin niin Kemmurulla olis mulle DJ:n paikka. Niin siinä sitte kävikin melkeen heti kun muutin.

Helsinkiin muutettuas aloit aika nopeesti pyörittää Kovalevy-klubia DJ Fiskarsin kanssa. Kummankin ura on sittemmin vienyt aika ylös, mut tässä vaiheessa muistan että kyseessä oli maalta muuttanut DJ ja Bustin Loose -klubin jälkimainingeissa uutta kasannut vantaalainen sellainen. Tää oli varmaan sun eka kokemus tapahtumajärkkäyksestä pääkaupungissa?

Leo (Fiskars), Nuutti Takkinen ja Santalan Timo tosiaan järkkäs Bustin Loosea, ja sitte ne teki Ravintolalaiva Wäiskiin jonku illan, johon bookkas Kemmurun. Mulla oli levyjä messissä, ja soitettiin Leon kanssa illan aikana. Tajuttiin että meidän musamaut menee ihan yks yhteen.
Vähän tän jälkeen Leo soitti mulle, että oli saanu Pacificosta kahden viikon välein kesä-keskiviikot, ja ehdotti että tehtäis niihin jotain kimpassa.

Se varmaan autto meitä eteenpäin, että oltiin alusta alkaen ite aktiivisia tapahtumajärjestäjiä. Alettiin itse järkkää iltaa, josta tuli sitte Kovalevy-klubi. Mä asuin siinä kulman takana, ja kannettiin levarit mun himasta sinne sen pari-kolmesataa metriä.

Siitä Kovalevy sit siirty Liberten kautta UMO jazzhouselle. Muistan hyvin kun eräs nimekäs helsinkiläis-DJ sano että siellä ei kyllä kannata järjestää mitään. Me ei kuunneltu sitä kuitenkaan vaan mentiin testaamaan, ja sehän räjähti ihan täysin. Sen ajan standardeilla noi bileet oli tosi menestys. Mesta oli joka kerta loppuunmyyty ja 50-100 metriä jonoa vielä pihalla. Se aiheutti vähän närääki alkuun, kun muualta tulleilla jäbillä oli yhtäkkiä Helsingin hotein räppiklubi. Monet kuitenki kääns takkinsa sitte ku tuli mestoille ja huomas että meno on kova.

Muistan, että itekin ehkä joskus loppuaikoina kävin siellä soittamassa jonkun setin teidän vieraana. Sehän oli todella hyvä paikka!

Joo, se oli tosi hyvä. Sellanen neliön mallinen laatikko, jossa oli kaikki. Mentiin sinne ja työnnettiin pöydät sivuun. Ensin jengi istuskeli niissä siellä seinustoilla, mut sit kun se lähti siitä, niin ne oli vaan yhet isot bailut, pelkkää tanssilattiaa.

Lifesaver (levykauppa) oli iso hubi kaikessa tohon aikaan. Kaikki DJ:t pörräs siellä, sit ku joku siitä ringistä järkkäs vaikka discokemut jossain, ni kaikki se crewi meni sinne. Sama homma sillon ku meillä oli räppiklubi; kaikki ne muut tuli sinne ja toi mukanaan kaikki frendinsä.

Onks sun mielestä tollasia mestoja nykyjengille enää olemassa ku mitä Lifesaver aikanaan? Sellasia joissa nää asiat syntyy ja käynnistyy saman henkisten kesken?

No ei oikestaan. Funkiest oli tietty vielä vähän pidempään räppijengille vastaava. Mut noihin aikoihin mentiin ‘saveriin tyyliin aamusta, mä asuin myös siinä ihan kulman takana. Siellä oli kaikki frendit, jotku joi bisseä ulkona, osa metskas levyjä sisällä. Siinä tavattiin ja sit mentiin minne mentiin.
En tiä onko tollasta enää missään, ku musan saaminen ei oo tollasista tiloista tai tilanteista kiinni enää. Mut siihen se meiän juttu perustu.

Varsinki sitte ku oltiin vähän pidemmällä, niin Sampo (DJ Anonymous) anto meille toisinaan “first pickit” levyistä, eli päästiin tsekkaa ne ennen ku muut. Koska meillä oli iso klubi, niin me myös soitettiin monet jutut ekoina isommalle jengille. Edelleen kuulee sellasia Helsinki-partysettejä, joissa soi ne samat biisit jotka Leon kanssa breikattiin jengille.

Helsinki on joka tapauksessa aina ottanu hyvin vastaan tällasen maalaisen. Mä en oo koskaan koittanu peitellä sitä, vaikka nyt ku on asunu täällä yhtä kauan kun aikanaan Rovaniemellä, noi “mie” ja “sie” -muodot puheesta esimerkiks on karissu. Kyllä mä oon aina ollu tunnettu ties minä jänkhä-jooseppina. En missään nimessä kyl allekirjota sellasta helsinkiläistä ylimielisyyttä mistä jotkut puhuu, päinvastoin. Suunsoitto nyt tietty kuuluu asiaan, siinä vaan pitää osata pitää puolensa.

Nyt sä olet pääasiassa promoottori ja ohjelmamyyjä. Näetkö jotain etua nykyisen duunin suhteen siinä, että et ole alunperin kehäkolmosen sisäpuolelta?

Teen paljon kauppaa puhelimitse, niin kyllähän se varmaan helpottaa tuolla maakunnissa, kun on tällanen puhetyyli joka ei oikeen kuulosta kuuluvan mihinkään.

Päiväduunin ohessa kierrät kuitenki myös esim. SMC Lähiörottien kanssa ympäriinsä keikoilla. Tuleeko usein flashbackeja pienempien mestojen kuvioista?

No kyllähän mä sen sellasen pikkukaupunki-mentaliteetin tiedän eri lailla ku joku helsinkiläistaustanen. Sen, että millasta on kasvaa pienessä kaupungissa. Oon täällä kuvaillu jengille sitä niin, että voit ajatella vaikka jonku Helsingin lähiön, ja aattelet että se on niinku se yks kaupunki. Se on aika lähellä sitä todellisuutta. Eihän me missään igluissa olla pohjosessakaan eletty, vaan ihan kaupunkielämää. Mittasuhteet vaan on toisenlaiset.

Kyllähän noilla keikoilla tunnistaa sen perus-pillurallin ajajan ja tällaset.

Mikä oli sun varsinaisen ohjelmatoimistohomman eka duuni?
Miten sun eteneminen alalla on mennyt?

Viitisen vuotta sitte mulla oli viikottaisia DJ-klubeja niin et mulla oli joka viikko kolme keikkaa. Se rupes tuntuu aika raskaalta. Olin itse asiassa tosi lähellä mennä yhen frendin remonttiduuneihin.

Sit yhtenä maanantaina herkässä mielentilassa soitin pariin paikkaan, Juha Kyyrölle (Fullsteam agency) esimerkiks. En tuntenu sitä ollenkaan, mut se oli laittanu mulle jotain kysymystä jostain keikasta aikasemmin. Ei se vastannu mun puheluun, mut laitoin sille mailia sitte kuitenki, et mulla ois jonku verran kokemusta näistä hommista. Siihen se sit vastas, ja yhtenä keskiviikkona kävin siellä työhaastattelussa. Samana perjantaina meillä oli Kemmuru-keikka Tallinnassa, ja siellä sain viestin että ne haluu mut duuniin.

Aloin soittelee keikkatarjouksia edes takasin, ja eka keikka meni kaupaks viikon päästä. Se oli Kari Tapiirin veto Turkuun. Sit mä nakuttelin näitä vähän aikaa, ja Kyyrö ohjeisti mulle kuinka ulkomaisia artisteja hoidetaan. Rupesin opettelemaan sitä ja pikkuhiljaa etenin sen verran että kokematta on enää se sellanen Jay-Z – Beyonce -leveli. Isoimmat mun säädöt on olleet Wiz Khalifa, Asap Rocky, Macklemore & Ryan Lewis ja Nicki Minaj, eli sen niinku toisiks ylimmän tason staroja.

Tästä seurasi se että mulla ei aina riittänyt tarpeeksi aikaa kotimaisen rosterin asioiden hoitoon
Tämä tilanne alkoi olemaan omalla tavallaan tosi kuluttavaa, ja yhdessä vaiheessa päätin että otan loparit. Sit viime heinäkuussa All Day avas ovensa. Hyvin meikän impulsiiviseen tyyliin siis tapahtu asiat, ja tässä nyt ollaan.

Mistä All Dayssa on kyse?

Ennen kaikkea tää on ohjelmatoimisto, ja keskitytään ensisijaisesti kotimaisten artistien myyntiin. Meillä on muutama kymmenen, sanoisin alansa kärkinimeä listoilla nyt. Tarkotus on olla paras tän kentän toimisto ja ajatella asioita hyvin paljo artistien vinkkelistä.

Koetko että ohjelmamyyjä/tapahtumapromoottori on “eri puolilla” aitaa artistien kanssa? Miten näät ton jaon esiintyjä/keikkamyyjä/keikan järjestäjä/esiintymispaikka?

Me yritetään neuvotella meidän artisteille niin hyvät speksit kaikesta mitä ne tekee, ku mahollista. Musa-alalla on kaikenlaista toimintatapaa, me koitetaan tehä asiat avoimesti ja rehdisti. Asiakkaitten suuntaan taas koitetaan tehä pitkäkestosia yhteistöitä. Ei niin että koitetaan nopeesti yhestä keikasta vedättää mahollisimman iso summa, ja sitte se keikka meneeki päin persettä.

Yks mun isoista jutuista on koittaa nostaa räppiaktien hommat samalle ammattimaiselle tasolle ku vaikka rock-osastolla. Siin on ollu hyvässä ja huonommassa sellast kotikutosuutta nyt pian 15 vuotta, ja siitä ois tarkotus päästä eteenpäin.

Mitä artistilta vaaditaan, että voi päästä All Dayn listoille?

Kaiken A ja O on, et pitää tehä hyvää musa. Ja sit pitää olla hyvä tyyppi. Henkilötasoilla pitää tulla toimeen, ja sitte pitää olla realistiset mutta kunnianhimoset visiot omasta urastaan. Avoimella mielellä pitää olla valmis tekee duunia sen oman homman eteen.

Mitään sellasia paska-ideologioita kuten sovinismia, rasismia tai homofobiaa en jaksa yhtään. Huonoimmat puolet esim. jenkkiräp-kuvioista saa jäädä sinne tai jonku muun hoidettaviks.

HAASTATTELUSSA -SARJAN MUUT OSAT:
Pianomies – Osa 1
Haamu – Osa 2
Stepa – Osa 3
MC Pyhä Lehmä – Osa 4
Kosola – Osa 5
DJ Kridlokk / Khid – Osa 6
Tuomas Rinne (Överdog/Kultabassokerho) – Osa 7
Epelit – Osa 8
Katin Tavara – Osa 9
Jussi Laine (All Day Entertainment) – Osa 10
Tulossa 05/2017 – Osa 11

LINKIT
All Day Entertainment Oy  / FB / IG
Teksti: Niko Toiskallio
MONSPIN SOITTOLISTA SPOTIFYSSA:

spotify-klik