Haastattelusarjan kolmas osa ulkona: Stepa

Haastattelusarjan kolmas osa ulkona: Stepa

Rap-artistit tapaavat esitellä itseään ja näkemyksiään olemisesta ja elämisestä biiseissään aika lailla. Useamman levyn julkaisseitten hahmojen kohdalla kuulija saattaa jo uskoa tietävänsä tekijöistä paljonkin. Tässä sarjassa pyritään kuitenkin tsekkailemaan asioita ja tekijöitä toisilta kanteilta, tai syvemmältä kuin mitä artistit omassa tuotannossaan ovat ainakaan tähän asti esitelleet.

Tässä osassa tutkimme Stepan juttuja. Alunperin Joku Roti -merkillä julkaissut pohjoisen pieni suuri mies nauttii isoa suosiota, joka ylittää genrerajat. Rehtiys on miehen tavaramerkki, ja se tuli tässäkin ajatustenvaihdossa selkeästi esiin. 

Tulit tutuksi Aromii-mixtapella, ja sen jälkeen MC-levyllä tiukkojakin punchlineja pudottavana, jopa aavistuksen gangsta-henkisenä jäbänä. Huumori oli alusta asti mukana, mutta se on jalostunut aika lailla noista ajoista. Mitä Stepalle on tapahtunut viime vuosina?

Minun osalta elämä on mennyt hyvin ja aika lailla niin kuin olen sen halunnut menevän. Aikoinaan oli mahdollisuuksia ja tarjouksia, joissa etelään muutto olisi ollut hyvä vaihtoehto muusikon uraa silmällä pitäen, mutta päätin käydä koulun ensin. Nyt olen käynyt sen ja itseasiassa suoritan nyt toista tutkintoa ja edelleen minulla on mahdollisuus tehdä musiikkia, joten kaikki on niin kuin pitääkin. Musiikillisesti minä yritän kehittyä ja olla rohkea. Siinä kaikki.

artikkelipohja-step2Sun taannoin käyttämä kranaatti-logo on hiton hieno. Ymmärrän että se viittaa räjähdysalttiiseen räppäriin. Oletko edelleen “räjähdysaltis niinku t-n-t/nyt ja ikuisesti kotistudio-ämsee”?

Painatin uusia kranaattitarroja juuri, joten logo vielä mukana meiningissä. Olen tällä hetkellä kotistudio-ämsee enemmän kuin koskaan sillä minulla on vihdoinkin pieni tila, jossa kyhätä demoja. Se paikka on hieman paskanen mutta tärkeä minulle.

Lastenlaulu-biisi (Made In Sodankylä -albumi 2010) toi sulle ehkä yllättävänkin laajaa kuulijakuntaa. Onko se myös karkottanut jotain osaa yleisöstä, mitä luulet? Mikä rooli lapsellisuudella ja lapsenomaisuudella on sun tekemisissä? 

Joo siitä biisistä tuli monsteri ja muistan aina sen hetken, kun kirjoitin sen. 

Siihen meni noin 10 minuuttia ja se oli vapauttavaa kerrankin tehdä lyriikat ilman, että tarvitsisi jankata. 

Se on vain biisi muiden joukossa, ja mikäli joku ei voi kuunnella muita Stepa-biisejä yhden lastenlaulun vuoksi niin se kuulostaa aika turhamaiselta. Maailma on onneksi täynnä hienoa musiikkia ja kaikki voivat kuunnella mitä haluavat. Minun musiikin pariin ovat kaikki tervetulleita, mutta Suomi on täynnä hyviä vaihtoehtoja, joten ihmiset tehköön oman valintansa. Niin minäkin teen. 

Lapsellisuus ja lapsenomaisuus ovat hyvästä. On tärkeää myös löytää hetket, milloin leikkiä ja milloin tehdä töitä.

Haluan pysyä optimistisena ja säilyttää huumorintajun elämään.

Rehellisyys on aina ollut yks sun ominaisuuksista artistina, ja uskoakseni myös ihmisenä muuten. Miten helppoa on puhua suoraan ja omilla ajatuksilla, varsinkin kun tekee levyä jonkun toisen julkaistavaksi? Onko kukaan koskaan yrittänyt vaikuttaa sun teksteihin ikään kuin ulkopuolelta? 

En pidä sitä kovin ongelmallisena. En ainakaan sellaisena, jonka ratkaisu vaatisi jonkun muun kuin oman panoksen. Mikäli ihmiset eivät erota miestä ja musiikkia toisistaan niin sille en voi mitään, mutta kaikki tavoitteet ja paineet tulee minun sisältä. 

Osa ulkopuolelta tulevasta palautteesta vaikuttaa minun tekemisiin. 

Kanssakäyminen ihmisten kanssa vaikuttaa minun riimeihin myös. 

Vuosia sitten Helsingin Jäähallissa koetulla Rock The Bells -keikalla törmäsin myös Stepaan. Jäbä oli täysin myyty ennen kaikkea De La Soulin vedosta tuona iltana. Kun legendat julkaisivat uuden albuminsa vinyylillä 2016, näin kuvan siitä ensimmäisenä juuri Stepan Instagramissa.

Onko De La Soul edelleen maailmankaikkeuden hienoin yhtye? Miksi? Mikä vois olla sille vastine Suomessa? 

Kyllä! De La Soul maistuu edelleen ja minulla on paljon muistoja niiden levyjen soidessa taustalla. 

Kemmuru voisi olla hyvä vastine Suomen De La Soulille. 

Public Enemy on ollut De La Soulin ohella pitkäaikaisia suosikkeja… 

Mikäli tässä voi ihan rehellinen olla, niin näen De La Soulista ja Public Enemystä aika paljon unia. Hahahahaaa! 

Tiedätkö, kuinka siistiä on toimia Public Enemyn kiertuemanagerina ja järjestää tapahtumia Clevelandiin tekemään töitä paremman ihmiskunnan puolesta?! 

On hauska huolehtia, että Flavor Flav ehtii bussiin ja mihin lie. Olen myös tuottanut De La Soulille musaa unissani. 

Nuo ovat tietysti vain unia, mutta nautin niistä onneksi myös silloin kun olen valveilla.

artikkelipohja-step1Et enää liiku Joku Roti Mafian porukoissa, mistäs moinen? 

Minä asun Oulussa ja Joku Roti Mafia toimii Tampereella. Minulla on opiskelut, musakuviot ja pari kivaa sivuduunia täällä, joten minulla ei riitä panokset jokaiselle rintamalle. 

Tällä hetkellä tuntuu tärkeämmältä nostaa syliin down-sydrooma lapsia ja auttaa asperger-nuoria hallitsemaan tunteitaan kuin miettiä Stepa tai Joku Roti-juttuja. 

Mikäli olemme samassa kaupungissa Joku Roti -porukan kanssa niin ei yhdessä esiintyminen ole ongelma. Näin Joku Roti-possea viikko tai pari sitten ja he voivat hyvin. Meillä oli hauskaa.

Olet aina asustellut pohjoisessa osassa maata, mutta artistina nähnyt siitä monia muitakin puolia. Mikä pohjoisessa on paremmin, mikä huonommin kuin isomman pään eteläisissä kaupungeissa? 

Pohjoisessa elämä on hiukan kiireettömämpää ja huolettomampaa. 

Toisaalta pohjoisessa ei aina ole niin paljon uusia juttuja ja mahdollisuuksia kuin etelässä. Se, että asuu Sodankylässä tai jollain pienellä paikkakunnalla, on todella erityistä, sillä tämä planeetta täällä tähtien seassa on suuri. 

Toivon eniten sitä, että ihmiset itse järkkäilevät tapahtumia ja tekemistä itselleen, eivätkä jää odottamaan, että jotain tapahtuu. Esimerkiksi räppikeikan järkkäämiseen tai jalkapallo-vuorojen hankkimiseen pätee samanlaiset lainalaisuudet paikasta huolimatta.

Luuletko että esim. Helsinkiin muuttaminen muuttais sua tyyppinä?

Vaikea sanoa, mutta muutamalla Helsinkiin se selviäisi. Minulla asuu paljon hyviä kavereita Helsingissä, joten he varmasti jeesaisivat minut kaupungin tavoille. Tällä hetkellä minun elämä on kuitenkin Oulussa ja mikäli ystäväni haluavat vierailla täällä niin esittelen mielelläni tätä hienoa kaupunkia heille!

Ismo Alanko feattas Shakan levyllä, PK Keränen Paprun. Multa kysyttiin joku aika sitten, että jos saisin valita kenet tahansa kotimaisen artistin vierailemaan omalla biisillä, kuka se olis. En osannut vastata. Osaatko sä nimetä jonkun? Vai oletko jo tehnyt unelmien yhteistyöbiisin?

Minä joskus lähetin sähköpostia Tuomari Nurmion keikkamyyjälle, mutta luojan kiitos herra Nurmio ei vastannut. 

Minulla oli hieno suunnitelma mutta en ollut silloin vielä tarpeeksi kypsä itsekään yhteistyöhön. Nyt asia voisi olla toisin. 

Sellainen bändi kuin Desert Planet on mielenkiintoinen ja niiden kanssa yhteistyö voisi olla hauskaa, vaikka kerran jätin tilaisuuden käyttämättä siihen. Ehkä tulee vielä uusi mahdollisuus työskennellä tuon huikean nintendo-bändin kanssa. Aika monen kanssa voisin tehdä yhteistyötä, mutta lopulta uskon, että tässä Oulun alueella on varmasti yhtä taitavia muusikoita ja tyyppejä, kuin ne muusikot, jotka ovat lyöneet läpi. Kiinnostavampaa olisi löytää joku, jota ei vielä kunnolla tunneta, kuin turvautua johonkin tunnettuun tyyppiin. Yhteistyö turkulaisen Ritarikunnan kanssa on ollut myös minun bucket-listalla pitkään. Se voi olla mahdollista tai sitten ei. Aina voin onneksi nähdä unia ja sitten sekin on todellista. Hahahaha! Sanotaan siis Desert Planet, Ritarikunta ja lisätään loppuun vielä Jari Halonen.

Haluatko olla mieluummin normijäbä vai erikoisjäbä?

Olen normijätkä, jolla on hiukan supervoimia!

Kristallipallo: Mitä isoa maailmassa tapahtuu tulevina vuosikymmeninä? Entä pienemmässä leikkikehässä; suomalaisessa musassa?

Ihmiset, jotka pakenevat sotia, tulevat löytämään uuden kodin tai saavat mahdollisuuden palata vanhaan. 

Ihmiset, jotka näkevät nälkää, tulevat saamaan ruokansa ja mannerjäätikkö saa elinvoimansa takaisin. 

Samaan aikaan räppärit jatkavat räppäämistä ja stripparit jatkavat strippaamistaan ja näin tämä mahtava show saa jatkua.

 

HAASTATTELUSSA -SARJAN MUUT OSAT:
Pianomies – Osa 1
Haamu – Osa 2
Stepa – Osa 3
Tulossa 8.12. – Osa 4

LINKIT
Stepa FB / IG
Teksti: Niko Toiskallio
Kuvat: Juha Suvanto (otsikkokuva) ja Hilma Tuovinen (artikkelikuvat)

MONSPIN SOITTOLISTA SPOTIFYSSA:

spotify-klik