Kosola Monspin haastattelusarjassa

Kosola Monspin haastattelusarjassa

Monspin haastattelusarja on edennyt viidenteen osaan ja tällä kertaa tarkastelussa Lyömättömät-orkesterista, mutta myös monesta muusta tuttu Kosola. Paljolti freestylea sylkevä mies ei ole ehkä ihan perinteiseen tapaan kertonut itsestään “totuuksia” levyillä.

Alkuun pieni määritelmä siitä, kuka on Kosola?

Kosola on Suomalainen rap-artisti, beatboxaaja, radiojuontaja, miesmalli & actionsankari.

Sut tunnetaan erityisesti vapaan tyylin osaajana, mutta osaatko arvioida miten paljon oot vuosien varrella tehny ihan kirjotettuja biisejä? Kolmetoista kertaa kovempi ku kukaan (Solonen & Kosola) -levyn nyt pitäis olla koko kansan tiedossa, mutta mitäs muuta?

Hmmmmm, enpä ole koskaan laskenut kaikkia sessioita mitä oon tehnyt, montakohan kappaletta se nyt sitten olis… Uskoisin että jotain n. 60 kappaletta ainakin tai vaan, hahah!. Ehkä noin neljän levyn verran. Vuokranmaksu mixtape, Noutonauha mixtape, 13 x kovempi kuin kukaan ja sitte tietty erinäiset fiitit

artikkelipohja-kosola1Muistelen että oot kotoisin Järvenpäästä? Asutko siellä edelleen? Mulle tulee sieltä rap-kantilta mieleen lähinnä vuosituhannen alun Jus Aname, ja sen jälkeen oikeastaan vaan jäbä. Keitä kaikkia mä oon unohtanu?

Itseasiassa mä oon Kellokoskelta joka on siinä Järvenpään vieressä ja vähän niinku sellanen Jokela-Järvenpää-Hyrylä-Kerava akselin ”pääkaupunki”. Mulla on paljon kavereita Järvenpäässä ja asuin siellä tosi pitkään niin yleensä se nousee sitten ekana aina tapetille.

Joo siis Jus Anamehan on Järvenpäästä kotoisin mutta sieltä tulee myös paljon paaaaaljon muuta hyvää räppiä myös kuten esim. Vitut Ent baby, illuminatiks, KaKu, HerraHenri, Olavi Nälkä, TommiTommi, Flaidis & Pekkajäbä, Lakend4life, Eino Antiwäkki näin niinku mitä ensimäisenä tulee mieleen.

Yeah, pidän siitä että olen väärässä, ja korjausta esitettäessä edustellaan omia kulmia oikeen kunnolla! Näätkö, että sun kotipaikka on vaikuttanu suhun artistina?

Kyllä se varmaan on jossain määrin vaikuttanut. Varsinkin kun räppiä alkoi tekemään ja freestyleä heittämään niin sillon innostuin lähinnä siitä 90-luvun räpistä ja siinä sellanen oman kotipaikan ja oman klikin reppaus hyvin vahvasti läsnä. Kellokoskella ei mun mielestä 2realin lisäksi ollut kun meidän bändi TRR eli Tyhmärytmiryhmä.

Pakko myös tähän sanoa että paikallinen 2real vaikutti aikoinaan paljon mun päätökseen ruveta räppäämään.

Freestyle on oma maailmansa, ja siinä tapahtuu erikoisia asioita. Toisin ku kirjotetussa räpissä tai muussa musassa, freestylessä on ehkä niin hyvässä ku pahassa vaikeempi seurata jonkun esikuvan jalanjälkiä. Kaikki pitää tehdä hetkessä, eikä siinä hetkessä oikeastaan ole kukaan muu kuin tekijä itse. Oonko oikeilla jäljillä?

Kyllä, jotenkin juuri näin. Kun kuulet vaikka ensimäisen kerran freestyleä ja innostut asiasta, niin ainut tapa miten sä voit siinä kehittyä ja mennä eteenpäin, on vaan ruveta räppäämään. Get that flowtila.

Onko sulla edellisestä huolimatta sellasia freestyletyyppejä, joita katot ylöspäin? Tai jopa jotain ihan esikuvia?

Kun mä ekan kerran friistailasin Suomeksi itsekseni, luulin että olin keksinyt about koko freestyleräpin. Myöhemmin, kiitos ISDN:n löysin napsterista suomalaisia battleja ja freestyletallenteita. Siihen aikoihin tutustuin myös koko Rap SM -konseptiin. En sano että nää tyypit olis mitään selkeitä esikuvia, mutta kyllä kaikki nämä Suomen freestyle-og:t tuli checkattua: Ruudolf, Jodarok, Solonen, Armomurha, AT…

Kuka on Suomen kaikkien aikojen paras freestailaaja, ja miks?

Are, Solonen & Kajo. Joku noista kolmesta sen on vaan oltava, hahaha.

Mitkä on sellasia asioita joita freestyleräppäri voi oppia toisilta alan tekijöiltä?

Hmmm niit on varmaan paljonkin. Riippuu myös paljon että mihin haluaa tähdätä, että haluaako vaan heittää freestylä vai harkita myös vaihtoehtoa ammattimaisemmassa mielessä.

Muilta tekijöiltä voi oppia paljonkin, vaikka kuuntelemalla niiden tuotantoa ja pohtimalla miten ne tekee asiat eri tavalla kuin itse. Itse joskus nuorena rap-puristi-kossina opin paljon esim Monsp-tourin aikana muilta alan tekijöiltä sellasta tietynlaista rauhallisuutta, että ei tää ehkä niin vakavaa ookkaan.

Käykö livetilanteessa usein niin, että tulee riimien ehdoilla sanottua jotain mitä ei oikeesti tarkota tai halua sanoa?

Lähes joka keikalla tulee sanottua riimien ehdoilla jotain, mitä ei tarkoita tai halua sanoa, mutta joka keikalla myös tulee usein sanottua että TE päätätte nyt mistä tässä räpätään että jos haluatte kuulla räppiä siitä kikkelibongista ja turhista julkkiksista niin eipä tässä, lets do it.

artikkelipohja-kosola2Ei kyllä ikinä oo tullut sanottua (kai) mitään niin älytöntä että pitäis jälkeenpäin sanoa että en oo tota mieltä.

Kun keikoilla sunkin aiheet tulee usein itse tilanteesta tai jengin ehdottamina, onko sille vastapainoks vaikee kelata aiheita kirjotettuihin biiseihin?

En oo kyl koskaan ajatellut tota asiaa tolta kantilta. Ei mulla periaatteessa oo ollut vaikeuksia ikinä keksiä aiheita kirjoitettuihin biiseihin, mutta se mikä on niitten laatu on sitten taas ihan eri asia.

Lyömättömistä kokoonpanona tehdään oma juttunsa myöhemmin, mutta jotain pientä pitää udella tässäkin. Jotain sellasta mikä ei keikoilta tai radiosta välity…Kansa esimerkiks varmasti janoaa tietoa siitä, kellä teistä on paras korkeushyppyennätys!

Mä uskon että se on varmaan Solosella, koska se on niin jumalattoman pitkä äijä. Toisaalta oon mä joskus 50 kiloo sitten nuoruudessani viettänyt yllättävän paljonkin aikaa Kellokosken urheilupyhätön hyppypatjalla, että en voi varmaksi sanoa vaikka epäilys tästä onkin.

Mitkä asiat teitä kaikkia yhdistää?

Meidän vahvuudet, heikkoudet ja uskomattoman musta huumori.

Mitkä asiat teitä erottaa?

Meidän vahvuudet, heikkoudet ja erittäin musta huumori.

Millasista asioista ootte eri mieltä?

Yllättävän arkisista asioista. Keikkamatkoilla kun pohditaan missä kahvitellaan, missä syödään, kuka saa yhden hengen huoneen vai lähetäänkö suoraan keikalta himaan.

Mä muistelen törmänneeni suhun ekoja kertoja nimenomaan beatboxaamisen merkeissä. Oliko se sun eka “hiphop-laji”, ja teetkö sitä edelleen?

Ei ollu eka laji, joskus ala-asteella tehtiin muutaman kaverin kanssa (”rap”) biisi ”Kameli Kemeli”. Nyt myöhemmällä iällä on selvinnyt että tällänen kappale siis on jo olemassa, mutta en nyt ihan tähän väliin muista, että oliko meidän biiseissä kuinka paljon eroja.

Kyllä päivittäin tulee vieläkin boxattua. Nykyään sitä ei vaan enään kiinnitä huomiota siihen niin paljon, usein havahdun esim. jossain kaupan kassalla siihen että beatboxaan jotain triolikomppia, hahaha.

Miltä tuntuu seurata esim. Felix Zengerin maailmankiertämistä tolla hommalla? Onks siinä enää ollenkaan kyse samasta mitä sä teit joskus?

Mä olen henkilökohtaisesti sitä mieltä että Felix Zenger on maailman paras beatboxaaja, piste.

Muistan kun ystäväni joskus esitteli mulle ja kaverilleni koko lajin soittamalla meille Rahzelin ”If your mother only knew” -kappaletta, josta se kipinä siihen hommaan lähti. Vaikka kisoissa on myöhemmin sitten tullut kultaa ja kunniaa, niin silti mulle beatbox on ollut aina enemmän ehkä sellanen DJ-henkinen juttu, että tykkään beatboxata vaikka pelkkiä rumpusaundeja niin fätisti kuin pystyn jos joku vaan räppää/scratchaa sen päälle.

Wu-Tang Clan on tunnetusti “melko” kova juttu sulle ja teidän crewn keskuudessa. Tuleeko niiden tyyppien juttuja kuunneltua edelleen, vai onko jossain välissä ehtiny väsyä? Entä MIten paljon seurailet toisaalta uudempia räppityylejä ja artisteja?

Muutamia viikkoja sitten kuuntelin taas pitkästä aikaa 36th Chambersin alusta loppuun, ja onhan se pirun kova levy. Nykyään julkaistaan niin paljon räppiä, että ei sitä oikeen pysy perässä enään mitä tulee ja keltä. Mulla on muutamia kavereita ketkä kuuntelee about käytännössä kaiken uuden mitä tulee ja sitten ne sivistää mua aina sen mukaan mitä ne pystyy, hahaha!

Kyllä mulle Ghostfacen ja Method Manin uudemmatkin napisee kyllä.

Haluatko olla mieluummin normijäbä vai erikoisjäbä?

Riippuu tietysti mikä on normi ja mikä erikoista. Haluaisin olla suht normijäbä, mutta musta tuntuu että oon luonnostaan vaan jollain tasolla aina erikoisjäbä.

Kristallipallo: Mitä isoa maailmassa tapahtuu tulevina vuosikymmeninä? Entä pienemmässä leikkikehässä; suomalaisessa musassa?

Donald Trump valitaan pre….eiku se meni jo. Sanotaan vaikka että joku valtio mikä on erittäin rikas ja vauras, tulee olemaan erittäin köyhä ja riippuvainen muista.

Suomalaisessa musiikissa tulee tapahtumaan uskomattomia asioita, sillä olen tehnyt uusia biisejä, hehhe.

 

 

HAASTATTELUSSA -SARJAN MUUT OSAT:
Pianomies – Osa 1
Haamu – Osa 2
Stepa – Osa 3
MC Pyhä Lehmä – Osa 4
Kosola – Osa 5
Tulossa 01/2017 – Osa 6

LINKIT
Kosola IG / FB
Lyömättömät IG / FB
Teksti: Niko Toiskallio
Artikkelin otsikkokuva: Mikko Varjamo. Muut kuvat FB.

MONSPIN SOITTOLISTA SPOTIFYSSA:

spotify-klik