Monspin haastattelusarjassa mm. Överdogista ja KBK:sta tuttu Tuomas Rinne

Monspin haastattelusarjassa mm. Överdogista ja KBK:sta tuttu Tuomas Rinne

Rap-artistit tapaavat esitellä itseään ja näkemyksiään olemisesta ja elämisestä biiseissään aika lailla. Useamman levyn julkaisseiden hahmojen kohdalla kuulija saattaa jo uskoa tietävänsä tekijöistä paljonkin. Tässä sarjassa pyritään kuitenkin tsekkailemaan asioita ja tekijöitä toisilta kanteilta, tai syvemmältä kuin mitä artistit omassa tuotannossaan ovat ainakaan tähän asti esitelleet.

Ok, tähän tapaukseen ei näiden haastisten perus-alustus toimi lainkaan. Kyseessä haastattelusarjan ensimmäinen henkilö, joka ei ole julkaissut ainuttakaan levyä. Tai siis… no, lue eteenpäin ja ota selvää.

Tuomas Rinne on yksi suomalaisen räpin 2010-luvun jyrkimmin nousevia tähtiä. Voitte saman tien unohtaa suurimman osan räppäreistä, deejiistä, tuottajista jne… Mutta onko Tumppi uusi Kepe? Vai kenties Elastinen?

Muistatko, miten törmäsit räppiin ekaa kertaa? Sä kuulunet siihen ikäluokkaan, jolle se tuli ns. äidinmaidossa?

Omalla tavallaan joo, tulihan se äidinmaidossa. Kotona kuunneltiin äidin toimesta ainakin paljon Public Enemyä. Suomiräpin kohdalla taas se ei ollut ikinä niin yksiselitteinen. Koin pientä identiteettikriisiä jossain 16-17 vuoden ikäsenä, hevi-kausi alkoi olemaan takana päin ja kaiketi Bomfunk MC’s hittien jälkeen drum and bass ja breakbeatit alko maistumaan. Drum and bassin jälkeen piti rauhoittua ja tuntu että Pommi 3 -tarroja oli joka paikassa. No asiasta piti ottaa selvää että mikä tää Pommi oikein on, sain varmaan joltain kaverilta jonkun todella paska laatusen 128kbps mp3 julkasun. En kokenut sitä omaksi jutuksi, mutta Asa alko kiinnostamaan Tummapaahto juttujen kautta. Sen jälkeen selvitin että mistä on kyse ja sen jälkeenhän se oli jo menoa. Varmaan isoimpia levyjä jotka vaikutti muhun oli Asan Leijonaa mä metsästän ja Stepan Made In Sodankylä. Mutta oon kuunnellu kyllä musiikkia aina todella laajalla skaalalla.

artikkelikuvitus-tuo1Muistelinkin että sulla oli drum and bassin kanssa historiaa…

Joo drum and bass tuli ennen suomiräp-juttuja. Tuntuu että bändit ja artistit kuten Bomfunk MC’s, DJ Slow ja Beats and Styles tuotti vähän samalaisia juttuja. Vaikka edellä mainituista puuttu mun mielestä jotain niin ne anto jotenkin hyvä pohjan dnb-jutuille. Samalla leffat kuten Human Traffic jätti lähtemättömän vaikutuksen soundtrackillään, vaikka leffan läpät avautu vasta joskus viis vuotta myöhemmin. Leffastakin kiitos mutsille, kulttuuri siirty silloin hyllystä toiseen eikä sähkösesti. Drum and bassia sai Virosta huomattavasti paremmin kuin Suomesta ja perheen kanssa tuli käytyä siellä jonkin verran. Eikä siis mitään kopioita vaan tuntu että sieltä sai paremmin muualta tuotuja levyjä kun esim. Saksa on paljon lähempänä. Viro on ollu konemusiikki-skenessä mun mielestä aina Suomea edellä levyjen ja sinne tuotujen esiintyjien puolesta. Konemusiikki-skenessä kiehto ehkä se et se ei sulje pois muuta musiikkia, koska joskus teinivuosina tuntu että jos oot hevari niin et voi kuunnella muuta ja niin edelleen. Ja musta tuntu etten koskaan sopinu siihen muottiin, koska Santanaa ja Offspringiä kuuntelin ku samanikänen jengi kuunteli Smurffeja ja Frööbelin Palikoita.

Sä et oo kuitenkaan julkassu mitään omaa tuotantoa ikinä, vai oletko?
Missä vaiheessa tajusit, että haluat mukaan tähän peliin?

En oo tehnyt tai julkassu ikinä mitään, mä en oikeestaan oo kauheen musikaalinen millään tavalla. En mä ikinä oo sanonu etten tulis ikinä räppäämään, mut oon niin vahvasti kriittinen omia juttuja kohtaan et ei siit varmaan tulis edes mitään. Ainoo musikaalinen juttu mitä oon tehny niin lauloin joskus koulun kuorossa, koska sillä pääs pois tunneilta. En mä ikinä varsinaisesti oo halunnu mukaan peliin, suomiräp kiinnosti ja näin et mulla vois olla ideoita miten parantaa juttuja sen sisällä. Tykkään tehä intohimolla juttuja, mut en oo pahemmin mikään haaveilija. Mä oon kokenu että on parempi tehdä paljon erilaisia juttuja ja sit sitä kautta tietää mitä haluu tehdä.

Päädyin puolen vuoden työttömyysjakson päätteeksi harjoitteluun Katin Tavaraan, koska tuntu siltä että seinät alkaa kaatuu niskaan. Laitoin Pyhimykselle mailia vähän ennen vuoden vaihdetta ja paperit allekirjotettiin sattumalta mun syntymäpäivänä tammikuussa 2013. Katin Tavara anto mulle alkuun mahdollisuuden kehittää sitä yritystä mun näkemyksen mukaan. Siitä sitte harjottelun jälkeen palkalliseks työntekijäks ja oisko ollu sen palkkatyön alussa, kun Kepe ja Mikko kysy et haluunko alkaa pyörittää Överdog nimistä levy-yhtiötä, joka oli aikasemmin julkaissut ainoastaan Noah Kinin 9fngrs levyn.

Eli Pyhimys ja Kepe ainakin voidaan laskee syyllisiks siihen että oo nykysin tiiviisti kuvioissa mukana?

Joo, kiitokset kuuluu Pyhimykselle että se luki sen mun mailin ja otti mut nopeesti harjotteluun. Myöhemmin mukaan tuli tietty Katin Tavaran Kati ja Monspin Kepe ja muut firman tyypit. Mä käytännössä kuitenkin tulin täysin skenen ulkopuolelta töihin. Firman kautta tavannu kymmenittäin ihmisiä, jonka kanssa ollaan tehty yhteistyötä. 2014 ennen kesää, Kultabassokerhon Jake ja Jii-Pee lähesty mua että haluunko tulla tekemään niiden kanssa Kultabassokerhoa. Käytännössä kuten ton levy-yhtiö hommankin kanssa vastasin et voin mä tulla mut en mä siitä mitään tiedä. Musiikillisesti taas kuten sanottu niin Asa on varmaan suurin syypää siihen että koko suomiräp alko ylipäänsä edes kiinnostamaan.

Mä oon törmänny jäbään eka kertaa jotenkin Katin kautta, olit ehkä myymässä kamppeita jossain tapahtumassa. Kerro millasta siihen, monelle mystiseen ja tarunhohtoseen Katin Tavara -maailmaan pääsy oli?

artikkelikuvitus-tuo2Tapahtuma oli salee 2013 Turku Soundcheck (RIP), hyvii aikoi huh. Toi viikonloppu on jäänyt elämään, siellä hengasin varmaan ekaa kertaa enemmän Kultabassokerhon jätkienkin kanssa. Muistan auringon paisteen, ravintolalaiva Katarinan pizzat ja hirveen darran. Ja kuten aikasemmin mainitsin niin pääsin Katin Tavaralle harjotteluun vuoden 2013 alussa, Kelan työssäkokeilun kautta. Suosittelen kaikille, jolle pelkkä työnhakurumba ei maistu. Työkokeilu mahdollistaa sen että pääset sinne firmaan näyttämään mitä osaat, eikä yrityksen tarvii ottaa riskiä ja pelkästään yhden haastattelun perusteella palkata sua. Mulla kävi niin hyvä tuuri että firmalla oli paikka avoinna ja siirryin harjoittelusta suoraan palkalliseen töihin. Palkkataso tosin oli tosi alhanen mut ainakaan ei vituttanu mennä töihin.

Olihan se makeeta, samana päivänä kun pistin nimen paperiin niin käytiin kuvaamassa Ruger Hauerin Off The Record matskuja. Mun piti kuvata sitä ”keikkaa” niin kuvasin jotain wannabe taidemateriaalia, jostain seinistä tyyliin. Mut hauskaa se oli, joku härdelli siin oli muutenkin, juoksin himasta hakemaan kannettavaa bluetooth-kaiutinta kun kuvauksiin tuotu ghettoblasteri ei toiminutkaan.

Ruger Hauer x Off The Record – Youtubesta

Meneeks aikajana siis sun kohdalla Katin Tavara – Överdog – KBK?

Näin se meni, tohon sit sisältyy kaikenlainen pikkuduuni Ramin Välityksellä ja Yellowmicin paitapainolla, Katin Tavaran ja Överdogin ohessa. Mutta nyt kun alotin koulun niin oon enää mukana Överdogissa ja KBKssa.

Kerro Överdogin synnystä. Kenen idea, oliko alusta asti sun projekti vai tulitko tavallaan valituks hommaan?

Mä tulin käytännössä valmiiseen pöytään, jossa oli nimi ja logo. Överdog perustettiin Yellowmicin ja Monspin väliin vuonna 2012. Samana vuonna julkastiin Noah Kinin 9fngrs ja sen jälkeen se menikin pienesti jäihin. Seuravaana vuonna Kepe ja Pyhi kysy että haluunko alkaa tekemään töitä Överdogin eteen ja 2014 uudelleen brändättiin koko homma, uusittiin logo ja alettiin julkaisemaan lisää musiikkia. Nimi taitaa olla Noah Kinin keksimä.

Miten Överdog eroaa Monspista julkasijana?

Tuntuu että jengi helposti sekottaa Monspin ja Överdogin. Käytännössä Överdog on osa Ramin Välitystä, josta Monsp vaan omistaa osan. Kepe auttaa Överdogia jonkun verran jakelun suhteen mutta muuten asiat on aika paljon mun käsialaa.

Överdog on kuitenkin omalla tavallaan ihan itsenäinen toimija. Musta tuntuu että Överdog tuli hyvään saumaan, koska sen tarkotus on kuitenkin julkasta nuorempien artistien uutta musiikkia. Ja suomiräp on ollut ihan törkeessä huudossa viimeset kolme vuotta. Monsp on ollut pitkään toiminnassa ja tuntuu että kaikki odottelee sieltä sitä uutta Stöötä, Rottaa tai Kridlokkia. Pienemmät artistit ei saa sitä niiden tarvitsemaa huomiota, koska ne jää niiden isompien juttujen alle. Ennen alalla oli majorien artistit, Monsp, Roihis Musica ja 3rd rail, mistä kolme viimeisintä on ihan parin ihmisen pyörittämiä lafkoja, jotka on perustettu ilman ulkopuolista rahoitusta. Mulla ei oo henkilökohtasta rahallista riskiä firmassa, mikä mahdollistaa taas sen että pystyn oikeesti julkasemaan helpommin pienempiä juttuja, mistä voi myöhemmin tulla tosi isoja. Överdogin ero Monspiin on myös se, että kaikista isommista julkasuista tulee kasetit, Monspilla vaan osasta. Toi kasetti juttu on sellanen mitä haluun tehdä keräilijöille ja räppidiggareille. Sillä ei oikeesti tee yhtään rahaa mut mun mielestä on tärkeetä että albumit tulee jossain fyysisessä muodossa ulos.

Mikä on sun oma suosikki tähän asti ilmestyneistä Överdog-julkasuista?

Ei mulla oo oikein mitään suosikkia tulleista julkaisuista, pidän kaikista. Useimmiten kuuntelen niitä tekovaiheessa niin paljon, et siinä vaiheessa kun ne tulee ulos niin ne on jo ns. vanhoja mulle työn takia. Mikä on myös vähän harmi. Mut kyllä se on aina hienoa kuulla Överdogin biisejä esim. radiosta. Eniten mä pidän uusista biiseistä ja tulevista jutuista. On siinä aina oma viehätyksensä päästä kuulemaan julkaisematonta materiaalia.

Millanen on KBK-lähetyksen syntyprosessi? Jengillä on varmaan tästä omat arvauksensa, mut kerro vähän mitä tapahtuu ennen ohjelmaa, miten siihen valmistaudutaan

Lähinnä DJ Sir Jake valitsee ennakkoon musiikit, taustat ja jinglet. Jiipee tekee syvempää taustatutkimusta ja haastattelurungon. Mä tutustun vieraan tuotantoon ja koitan pitää keskustelun tietyissä raameissa. Enemmän puuhailen taustalla, teen some-päivityksiä ja klubien tuotantoja jne.

Enitenhän mun rooli on olla diplomaatin roolissa ja tuoda uutta näkemystä ohjelmaan. Kultabassokerho on todella erikoinen toimija radiossa, ollaan kuitenkin vissiin ainoo olemassa oleva ohjelma, joka soittaa ainoastaa suomiräppiä. Kuuntelijoita tulee koko ajan lisää ja samalla meillä on vahva pohja ihmisiä, jotka kuuntelee joka viikko. Siinä sitten tasapainoillaan ettei puhuttais ihan pelkästään jostain underground-touhuista, koska samalla meidän pitää ottaa huomioon uudet kuuntelijat, jotka sit haluaa tietää ihan sitä perus settiä minkä ne viikottaiset vakiokuuntelijat on kuullu jo aikasemmin koska sama jäbä oli vieraana 2012.

Nään sussa aika paljo samaa ku mussa itsessäni. Molemmat on päättäneet tehdä, tai päätyneet tekemään omista mielenkiinnon kohteistaan myös duunin. Sä oot kuitenkin meistä selkeesti enemmän “liikemies”, jos niin vois sanoa. Miten paljon sua kiinnostaa musan ympärillä liikkuva liiketoiminta/kaupallisuus noin laajemmin? Opiskelet alaa nyt?

Liiketoiminta kiinnostaa, ja se että miten voidaan nostaa artisteja mahdollisimman paljon ilman että takana on todella paljon rahaa. Näkisin että suomalainen musiikkiteollisuus pyörii kuitenkin tosi paljon rahan ympärillä.

Mutta en mä tätä suorainaisesti rahan takia tee, koska harva taustalla toimiva henkilö pystyy elättämään ittensä näillä hommilla. Vaikka tässä on kolme vuotta tehty hommia niin mun palkkataso on vaan muutamalla kympillä yli suomalaisen köyhyysrajan. Välillä tuntuu siltä että vois lopettaa nää hommat ja mennä takas oikeisiin töihin, mut sit toisaalta tuntuu että on vielä tosi paljon annettavaa ja tehtävää.

Vuonna 2017 tulee muutama todella iso juttu ulos mistä en saa vielä kertoa lisää. Eniten tän kaiken keskellä on kuitenkin tarkoitus tehdä ja kehittää itseään. Alotin syksyllä 2016 kulttuurituotannon opiskelun Metropolian ammattikorkeakoulussa. Hain sinne neljä kertaa ja pääsin nyt, mikä on mahtavaa koska en tiedä olisinko ollut aikasemmin valmis opiskelemaan tosissani. Kulttuurituotanto opettaa just sitä mitä oon tehny aikasemmin ja on ollut tosi siistiä yhdistää ne koulussa opitut jutut suoraan itse opittuihin juttuihin. Muutenkin toi koulu on ollut tosi inspiroivaa, kun on saman henkistä porukkaa ympärillä.

Mikä susta tulee isona?

En mä tiedä mikä musta tulee isona, toivon että valmistun koulusta ja saan tehdä töitä kulttuurin parissa. Joku joskus sano mulle että jos Buddha ois alkoholisti niin se olisin minä, mun mielestä se on ehkä parasta mitä mulle on sanottu. Joten toivon että pystyn jatkaamaan samalla rennolla ja henkisellä linjalla eteenpäin päivä kerrallaan, tehden hyviä juttuja ja tapaamalla uusia ihmisiä.

Ootko mieluummin normijäbä vai erikoisjäbä?

Mä olisin mieluiten vaan hyvä jäbä. Mut näistä kahesta oon kyllä erikoisjäbä, koska en oo koskaan ollu mikään normijäbä. Varsinkaan suomalaisella tavalla, en osaa luistella eikä formulat kiinnosta. Karrikoidusti sanottu mut jotenkin se kuvaa mua hyvin. Enkä mä oo oikeestaan koskaan osannu vaan olla. Kylhän sitä miettii aina välillä et mitä jos olis valinnu tasapainosen elämän jossa olis nyt jo hyvä palkkanen työ, vaimo ja omakotitalo-osake. Ei sillä et siinä ois mitään vikaa mut en vaan usko et osaisin sitä. Mä mielummin meen päivä kerrallaan, tapaan uusia ihmisiä, järjestän juhlia ja annan itteni sekoilla rauhassa. Asiat tapahtuu jos on tapahtuakseen, tärkeintä on pysyy liikkeessä.

Kristallipallo:

Mitä maailmassa tapahtuu noin isommassa mittakaavassa lähiaikoina?

Pahaltahan toi maailman tilanne näyttää tällä hetkellä: sotaa, nälänhätää ja köyhyyttä on paljon, yritän ja tahdon hyvää kaikille. Olis parempi maailma jos ihmiset välittäis enemmän toisistaan eikä olis niin paljon ahneutta, mut se on aika vahva utopia. Toivottavasti ei tulis sotaa ainakaan, se ois varmaan pahinta mitä vois tapahtua. Myös rasismi on sellanen asia mitä en vaan voi ymmärtää, erilaiset ihmiset on rikkaus.

Mitä suomalaisessa musassa tapahtuu lähiaikoina?

Veikkaan että suomalaisen rap-musiikin suosio hiipuu mainstreamin sisällä pikkuhiljaa. Koen että musiikki kulkee sykleissä kuten muotikin. Luulen että konemusiikki tekee nousuaan pikku hiljaa, Suomessa on kovia tuottajia josta kuullaan kansainvälisestikin vielä.

Näkisin että räp- ja konemusiikin rajoja rikotaan yhteistyöprojekteissa. Se on myös mun toive että genrerajoja rikottaisiin enemmän, esim. Amerikassa räpin sisällä tehdään tosi paljon eri juttuja ja sekotetaan rnbtä, soulia, räppiä ja konemusiikkia. Esimerkiksi 6LACK on todella kova, se ei suoranaisesti täytä räpin kuvaa mutta on se silti vahvasti räppiä.

HAASTATTELUSSA -SARJAN MUUT OSAT:
Pianomies – Osa 1
Haamu – Osa 2
Stepa – Osa 3
MC Pyhä Lehmä – Osa 4
Kosola – Osa 5
DJ Kridlokk / Khid – Osa 6
Tuomas Rinne (Överdog/Kultabassokerho) – Osa 7
Tulossa 02/2017 – Osa 8

LINKIT
Överdog FB / Spotify
Teksti: Niko Toiskallio
Otsikkokuva Chi Modu, kuvituskuva 1 Amir ”Loasteeze” Allard ja 2 Leo Lexter

MONSPIN SOITTOLISTA SPOTIFYSSA:

spotify-klik