Monspin haastattelusarjassa Rico Wamosin ja Chebaleban muodostama Epelit – Sarja edennyt jo kahdeksanteen osaan

Monspin haastattelusarjassa Rico Wamosin ja Chebaleban muodostama Epelit – Sarja edennyt jo kahdeksanteen osaan

Rap-artistit tapaavat esitellä itseään ja näkemyksiään olemisesta ja elämisestä biiseissään aika lailla. Useamman levyn julkaisseitten hahmojen kohdalla kuulija saattaa jo uskoa tietävänsä tekijöistä paljonkin. Tässä sarjassa pyritään kuitenkin tsekkailemaan asioita ja tekijöitä toisilta kanteilta, tai syvemmältä kuin mitä artistit omassa tuotannossaan ovat ainakaan tähän asti esitelleet.

Tässä osassa keskiössä on Epelit-kokoonpano, jolta sitä ensimmäistäkään levyä ei vielä olla julkaistu. Lähdetään siis perusasioista.

Keitä te ootte, mistä te tuutte?

Epelit on syntyny Torpparinmäessä, aka. T-Hill. Ollaan Chebaleba ja RicoWamos ja keikoilla messissä DJ Rawby G.

Millanen on teidän työnjako musaa tehdessä?

Yleensä meiän biisit lähtee rakentuu biitin mukaan, eli meiän tuottaja Sami Väkevä aka. Visva väsäilee himosia taustoja joihin me keksitään biisejä. Cheba on sen kans samassa duunissa Über Creativella, ja siellä kuullaan aina ekana tuoreet biitit ja ehitään nappaa ne ennen ku muut ees kuulee niitä.

Yhdessä kelaillaan aiheita ja sit Cheba kirjottaa ja demottaa huukit ja parannellaan niitä pikkuhiljaa kunnes löytyy se oikee meininki. Cheba hoitelee kans äänityksen ja esimiksailun. Lopuks Väkevä viel fine-tuunaa biitit ihan himmeiks. Sami myös miksaa ja masteroi kaiken meiän kaman.

Flippaa ja kriippaa on loistava biisi, ja keränny youtubessa reippaasti 1,5 miljoonaa kierrosta. Kävin poikkeuksellisesti lukee kommentteja kyseisessä palvelussa, ja pisti silmään useempi kehuva huomio tyypeiltä jotka ei ymmärrä suomenkieltä. Tuotannon / sävellyksien lisäks teidän flowt ylittää siis kielirajat iisisti. Miten paljo flowta tai ylipäänsä sanojen soundaamista tulee kelattua?

Todella hulluu et se on kolahtanu noin laajasti jengille ja siistiä et joku diggaa vaik ei ymmärrä. Uskomatonta rakkautta kerää kyl se biisi, sellasiltaki tyypeiltä joille rap musa ei oo se omin juttu. Vanhat, nuoret, hevarit, kaikki dikkaa. It’s nice!

Aina digattu et flow pitää olla kupissa, mut hyvillä läpillä höystettynä. Flowta ja sen saundaamista tulee kelailtuu tosi paljon ja tulee ääniteltyy aika paljon versioita ennen ku hommat on maalissa.

Toi biisi on tullu neljä vuotta sitte. Videon infoissa kerrotaan että se on tulevalta albumilta… se albumi on edelleen vuonna 2017 “tuleva”? Mitäs sille on tapahtunu täs vuosien aikana? Onks niin että teiltä ei oo vielä ikinä julkastu mitään äänitettä fyysisessä muodossa? Onks niin vaan käyny, vai onko tää tarkotuksellista?

Joo siis Flippaa ja kriippaan jälkeen oli fiilist kyl tehä lisää kampetta ku jengi otti sen niin hyvin vastaan ja oli mehuissa videosta jne. meiningistä. Sit ei vaan löytyny sopivii biittejä ja/tai aiheita et ois natsannu niin hyvin. Se saundin suunta mihin haluttiin mennä ei viel ollu niin hyvin selvillä. Samalla Chebaleba on graindannu soolojuttuu ja Epelit oli vähän kuplimassa ja odotti sopivaa hetkee. Eli tavallaan niin vaan pääs käymään ettei tullu mitään vuosiin, mut samalla oli tarkotuski odottaa oikeeta hetkeä et biitit, aiheet ja videoidikset on tarpeeks hyviä et pystyy julkasemaan.

Mysteeri-biisin kommenttikentästä löyty tällanen:
”if anyone wants to know the language the girl is singing in the chorus, it is Hindi (from morning to evening, from evening to night)”. Onko tän pätkän taustalla jotain tarinaa?

Wamos oli taannoin Intiassa etsimässä elämän tarkotusta ja löysin sen kyseisen samplen muodossa, muuten koko reissu olikin yhtä mysteeriä. Hindutemppelissä Wamokselle kerrottiin mitä laulu tarkoittaa ja sen olevan muinainen mantra elämän mysteerin ratkaisemiseen.

Ton biisin teksteihin on lipsahtanu myös vähän ns. yhteiskunnalista kommentointia. Kelailetteko paljon sitä, miten paljo voi sanoa ns. asiaa douppi/party ym. -läppien joukossa? Vois luulla että toinen osasto karkottaa toisesta kiinnostuneita jossain määrin.

Jostain syystä meillä on aina ollu sellanen kulma duunaa että ei puhuta kovin suoraan asioista vaan ne on piilotettu jollain tapaa sinne sekaan. Varsinki douppiläppien suhteen on oppinu kryptaamaan ne aika hyvin piiloon normityyppien ymmärrykseltä. Sit voi vaan ite myhäillä tyytyväisenä kun jengi popittaa tietämättään meiän propagandaa 🙂

Ja kyllä sitä tulee välillä kelattua ehkä vähän liikaakin mitä suustaan päästää ettei oo mitää liian hulluu, ku sit miettii et joutuu jotenki selittelee niitä porukoille, duunifrendeille tai skideille. Vaikka taidettahan tää vaan on ja sanat on sanoja mut kyllä niitä tulee kelailtua biisejä tehdessä. Ei niinkään sen takia että pelkäis et se karkottaa jotain kuuntelijaosastoo, vaan enemmänki sen takii että pysyis Epeleille ominainen linjaus sisällön suhteen.

Ei oo ikinä ollu tarkotus tai halua ottaa kantaa yhteiskunnallisiin epäkohtiin yms. mutta jos se sopii asiayhteyteen niin ei oo mikään ongelma heittää väliin yhteiskuntaläpyskää.

Toteemispaalun biitti vois olla suoraan Bonobon levyltä. Haluutteko kertoa jotain sen tekemisestä? Biitti itsessään on totutun läski, mut noi samplet vie ajatukset johonki electronica-maailmoihin.

Toteemispaalu-biisin ja biitin synty meni abaut silleen että Wamos kerto biisi idiksestä mis vaan todetaan päivänselviä asioita, sit Cheba kehitteli toteemispaalu kelan ja kerto siitä Samille ja haluttiin biittiin inkkari-vibaa koska toteemipaalu. Ja boom! se oli siinä.

Toi biisi on edelleen myös tekstiltään ns diipimpi, tai ainaki siinä kelaillaan vähän isompii juttuja. Onks toi suunta sellanen mihin ootte menossa?

Biitti oli niin hullu et pakkohan siihen oli duunaa biisi. Tää on vaan musiikkia ja vähän niinkun ihmisiä maapallolla, sitä on hyvää ja huonoa.

Mennään sinne minne nenä osottaa, seuraavaks varmaan jotain samplekeskeisempää ehkä?

Toteemispaalun diipimmät läpät tuli sillee et Cheba keksi käyttää vanhoja sananlaskuja ja rakentaa niiden pohjalle räpit. Noi sananlaskut on sellasii aika diippei merkityksellisii juttuja niin sen takia koko biisi otti vähän kantaaottavan meiningin.

Epelit on mun korviin lähes täydellinen sekoitus toisaalta vahvaa sekoilua, toisaalta tiukkaa ja laadukasta soundia. Aika harvinainen sekoitus tässä maassa. Ei varmaan oo helppoa pitää molempia noita osastoja mukana tekemisessä. Vetääkö jompikumpi noista useammin puoleensa?

Kiva että oot huomannu tollasen seikan. Joo se on toisinaan vaikee tasapainoilla siinä kapeella käytävällä UG:ilun ja mainstreamin välillä.

Tuntuu että meillä se tulee aika luonnollisesti se balanssi koska Cheba ehkä vetää enemmän sinne laadukkaan saundin ja melodioiden puoleen ja Wamos taas vetää vähän enempi sinne retostelu osastolle. Siinä pysyny aika hyvin tasapainossa.

Tän haastissarjan alussa on yleensä teksti, jossa sanotaan että ”Rap-artistit tapaavat esitellä itseään (ja näkemyksiään olemisesta ja elämisestä) biiseissään aika lailla.” Toi on jo monessa jutussa lentäny roskiin, ja hyvä niin. Nytkin käy oikestaan samalla tavalla; tehän ette lopulta kerro itestänne biiseissä kovinkaan paljoa, verrattuna isoon osaan rap-artisteja? Ajatuksista siis tietenkin, mut sellasta “meitsi on tällanen ja tollanen”-tekstiä ei oo kauheesti.

Onks tää harkittua, vai kertooks se just teistä? Ootteko siis sellasia, ettei egoboostaus kauheesti kiinnosta?

Ehkä jos sieltä osaa lukee tarpeeks hyvin rivien välistä niin löytyy omia henk. koht arvomaailmoja yms. mutta halutaan ennemminki vaan maalailla biiseillä tarinoita ja yleis vibaa. Sellanen perus edustelu ei niin hirveesti kiinnosta.

Sitten se Iso kysymys: milloin se Epelit-levy tulee? Paljonko siihen on jo olemassa biisejä, joita me ei olla kuultu?

Tää on paha kyssäri hei… Muutamaan otteeseen on tullu kuultua.

Semi-valmiita biisejä on kyl varastossa jokunen kappale, parit fiitit puuttuu vielä. Ameeba muun muassa on tulossa heittää setit yhteen stygeen. Sit yhest biisist puuttuu viel biitti ja Wamoksel on pari lainii hukassa. Et kyl se täst pikkuhiljaa.

Musavideokeloja alkaa olee jo kaikkiin uusiin biiseihin eli ei hädist midist. Epelit tulee. Laatu edellä. Ja kannattaako tehä sitä levyä enää? Kyl me salee tehään se viel. Mut jos suurin osa levyn biiseistä on tullu jo videon kans ulos niin se levy ei oikein anna tarpeeks enää mitään uutta. Ehkä.. saa nähä.

Emme anna virallista vastausta milloin EPELIT – LEVY tulee.

Kesällä tulee ainaski yks uus biisi ja musavideo ulos!

Levyn toivossa siis edelleen eletään. Mitä muuta te haluisitte saavuttaa musan tekemisen kautta?

Kyllä tavoitteissa on tehä vielä paljon Epelit musaa. Musiikin tekemisen lisäks toi musavideomaailma kiinnostaa tosi paljon, halutaan musan ohella kehitellä siistejä videoita. Keikat kiinnostelee kanssa. Meillä ei oo tällä hetkellä ketään keikkamyyjää eli kovat keikkamyyjät hoi! Jos on tilaa rosterissa niin hollatkaa meille.

Kristallipallo: Mitä maailmassa tapahtuu noin isossa mittakaavassa lähiaikoina?

Meiän kristallipallo on ollu viime aikoina vähän hajalla eikä näytä meille mitä on tulossa.

Mitä suomalaisessa musassa tapahtuu lähiaikoina?

Kilpailu kovenee…

HAASTATTELUSSA -SARJAN MUUT OSAT:
Pianomies – Osa 1
Haamu – Osa 2
Stepa – Osa 3
MC Pyhä Lehmä – Osa 4
Kosola – Osa 5
DJ Kridlokk / Khid – Osa 6
Tuomas Rinne (Överdog/Kultabassokerho) – Osa 7
Epelit – Osa 8
Tulossa 03/2017 – Osa 9

LINKIT
Överdog FB / Spotify
Teksti: Niko Toiskallio
Kuvat: Epelit

MONSPIN SOITTOLISTA SPOTIFYSSA:

spotify-klik