Haastattelussa Katin Tavara – Monspin haastattelusarjan osa 9

Haastattelussa Katin Tavara – Monspin haastattelusarjan osa 9

Viisivuotias Katin Tavara on jo maamerkki kotimaisen hiphopin, ja vähän muunkin ympärillä pyörivän materian suhteen. Levyjen tilaukset, bändipaidat, pipot ja ties mitkä artikkelit ovat liikkuneet Helsingin Kalliosta ympäri maata yli viisi vuotta paketti paketilta. Kati itse ansaitsee siis selkeästi paikkansa tässäkin haastissarjassa.

Muistelen tavanneeni sut ekaa kertaa Vuokatin Pipefestissä, oliskohan ollut peräti se viimeinen suurin piirtein alkuperäisellä paikalla järkätty tapahtuma. Meillä oli Ritarikunta-keikka joskus iltapäivällä todella erikoiskokoopanolla; DJ:nä toimi Tipa Hiihtopipo, joka esitteli sut meille. Aika tän jälkeen selvis niin mulle kuin muullekin kansalle, että Katin Tavara is for real.

Kerro vähän homman aloituksesta, mistä koko idea syntyi, ja miten siinä kävi niin että susta tuli El Jefe, tai siis tässä kohtaa La Jefa!?

Näkisin asian niin, että olen sattunut olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tai sitten toinen vaihtoehto on, että eräs matematiikan opettaja oli tehnyt laskelmiaan – jos näin, lienee siinä tapauksessa persoonallakin ollut vaikutusta.

Tipan kans ollaan oltu hyviä ystäviä siitä asti kun muutin Helsinkiin 2001. Juuri Tipan kautta oon tutustunut Keijoon ja siten ajautunut levynmyyntihommiin. Pääasiassa nämä olivat Monspin levyjulkkari-iltoja, tai sitten Pipefest – silloin kun ei ollut muita räppifestareita kuin Pipefest.

Se oli sellasta puuhastelua ja kavereitten jelppimistä. Ja tietty hauskanpitoa. Kepen neuvo levyjen myyntiin oli, että on suotavampaa olla vähän jurrissa kuin selvinpäin. Tämä upea sanonta elää nykyään harkkareille Katilla.

Ensimmäisestä festarihommasta taitaa tulla tänä kesänä 10 vuotta.

2010 olin mukana Monspin kiertueella, mulla oli aina molemmilla olkapäillä Ikeakassit: toisessa levyjä ja toisessa paitoja. Sillä samalla kiertueella alkoi joidenkin kanssa kaljanhuuruinen keskustelu verkkokaupasta.

Nimikin oli yhtä tuulesta temmattu, Jodarok keksi sen muistaakseni Lappeenrannassa: Katin Kontti.

”No Kati, onko kontti levällään?”

Kun JVG breikkas lopullisesti 2011 Häissä-kappaleella, Keijo hoiti postituksia yötä päivää yksin kotoaan käsin. Oli selvää, että apukäsiä tarvitaan.

Ajankohta oli oikea ja homma alkoi vähitellen eskaloitua – helmikuussa 2012 meillä oli verkkokauppa auki. Ikävä kyllä Katin Kontti -niminen yritys oli jo olemassa, eikä sitä saanut yritysrekisteriin. Tällöin Kontti vääntyi Tavaraksi.

Näin syntyi Katin Tavara ja suurimmaksi osaksi kaiken (tämänkin) takana on Mikko Kuoppala – se matematiikan opettaja.

Homma lähti kasvuun tosiaan aika nopeasti. Piditkö konttoria alussa pystyssä yksin? Ramin Välitys tais kuitenkin olla samoissa tiloissa jo ekasta päivästä?

Ramin Välitys oli olemassa jo ennen Katia, ja Katin Tavara on toiminut Ramin Välitys -firman alla. Mikko ja Keijo hoitivat keikkamyyntipuolta Ramilla, vaikkakin enimmäkseen etänä. Mikolla etenkin oli jo tuolloin sata rautaa tulessa samaan aikaan.

Huovisen Krista oli silloin harkkarina Ramilla, ja myös ensimmäisen verkkokaupan koodannut J. Suominen toimi samassa tilassa. En mä voi mitenkään sanoa, että olisin toiminut yksin. Tai no, tavallaan toimin, työ oli ja on tosi itsenäistä. Karkeasti sanottuna mulle lyötiin läppäri käteen ja sanottiin, että tee. Tavallaan oon saanut alusta alkaen vapaat kädet touhuta ja tehdä päätöksiä kuten parhaaksi näen. Mutta aina, jos oon apua tarvinnut, oon sitä myös saanut.

Sitten tuli valtava muutto: Useita satoja metrejä tais toimisto siirtyä? Mitkä asiat on siinä vaiheessa muuttu tilojen lisäks?

Eniron reittihaun mukaan 460 metriä, no joke. Se muutto on varmasti ollut eräänlainen käännekohta koko hommassa, vaikka alunperin oli vain pakko muuttaa siitä yksinkertaisesta syystä että tilat kävivät liian pieniksi. Tosiasiassa niihin aikoihin asiat muuttuivat paljon.

Kati ja harkkaripojat muuttivat Lintulahteen ja Rami jäi Hämeentie 28:aan.

Samaan aikaan Mikko sai Johanna Kustannukselta A&R:n pestin, mikä tarkoitti käytännössä sitä, ettei enää työskentelisi niin aktiivisesti meidän kans. Se oli haikeaa, tietyllä tapaa erään aikakauden loppu. Kaipaan edelleen paljon niitä aikoja, kun tehtiin kimpassa juttuja, vaikkakin oon tosi iloinen Mikon puolesta ja se on erittäin hyvä työssään.

Lisäksi muutto tarkoitti yhdistymistä saman katon alle paitapainon kans, joka helpotti ja nopeutti yhteistyötä. Tätä nykyä paitapaino on Katin.

Miten paljon yleensä meininki on muuttunut alkuajoista; tilausten määrä ainakin varmaan? Miten digiaika on vaikuttanu KT:n toimintaan?

Melkein tekisi mieli sanoa, että mikään ei oo muuttunut, kun taas kuitenkin kaikki on.
Tilauksia on luonnollisesti enemmän, koska asiakaskunta on huomattavasti laajempi. Meillä on paljon vakkariasiakkaita, joiden nimiä on ilo lukea julkaisusta toiseen tilauksia pakatessa. Osan osoitteet muistan ulkoa.

Tuotteitakin kaupasta löytyy paljon suurempi valikoima verrattuna alkuaikoihin, jolloin Katin Tavara oli pääasiassa Monspin verkkokauppa. Aika nopeasti mukaan lähti Kolmas Raide ja Roihis Musica. Nykyään pienlevy-yhtiöitä on mukana pitkälle toistakymmentä, plus omakustanteet.

En näe, että digiajan saapuminen olisi niinkään vaikuttanut Katilla mihinkään.

Se kun lehdet kirjoittaa kuinka levynmyynti vähenee, on höpöpuhetta. Älppäreitä ostetaan tasaiseen tahtiin, ehkä jopa enemmän kuin ennen – ja kassuissa sama.

Luulen, että CD tulee olemaan se kuoleva formaatti, joka tulee katoamaan.

Ja vaatteitahan ei diginä pysty vielä käyttämään, joten siinä mielessä ollaan ihan ok jamassa myös.

Mikä sun suurin motiivi on jaksaa tehdä hommaa? Duuni on duuni, mutta mistä pidät siinä eniten? Mikä saa siirtymään kellarin ovista sisään päivästä päivään?

Ehkä se on se, kun on alusta asti opetellut tekemään itse ja on nyt siinä, minkä on itse rakentanut.

Yhteistyökumppaneiden ja työkavereiden kans välillä vallitseva yhteisymmärrys ja molemminpuolinen kunnioitus ovat isossa roolissa. On palkitsevaa tehdä juttuja, kun ympärillä on reiluja ihmisiä, jotka ovat samalla viivalla ja jakavat samanlaisen vision, ilman kilpailuasetelmaa. Joten ne ihmiset keiden kans oon tekemisissä, heillä on suuri merkitys mulle.

Kun juttuja tekee hyvällä fiiliksellä eikä rahan kiilto silmässä, pysyy sydän mukana – Se on aina ollut mulle Katin Tavaran idea ja tärkein asia. Siellä kaiken takana on oikea, helposti lähestyttävä ja lämmin ihminen.

Kyllä mä pysähdyn vähintään kerran viikossa ajattelemaan, miten onnellisessa asemassa oon, kun mulla on työ josta tykkään ja johon mua ei oo koskaan vituttanut mennä.

Festareita en kuitenkaan jaksa enää tehdä itse. 10 vuotta festivaalielämää riitti ja oon siirtynyt eläkkeelle niistä hommista vuosi sitten; se on nuorison hommaa.

Jos kuvitellaan, että Katin Tavaralla ois joku normipäivä, niin millanen se olis? Mitä päivän aikana tapahtuu? Asiakkaat napauttaa himassa/puhelimeltaan tilauksen ja venailee sitten että se tipahtaa syliin – mitä se teidän päässä tarkottaa?

Meillä ei kai koskaan ole mitään normipäivää, mutta jokainen päivä sisältää ainakin seuraavat asiat: tilausten pakkausta ja postitusta, asiakaspalvelua netin kautta ja paikan päällä toimistolla, välihassuttelua työkavereiden kans, painon laadunvalvontaa, uusien tuotteiden lisäystä kauppaan, tulevaisuuden suunnittelua ja muuta haaveilua.

Kun saadaan asiakkaalta tilaus, riippuu paljon tilauksen sisällöstä, mitä sille tapahtuu. Yleensä vaihtoehtoja on kolme:

1. Jos kyseessä on levy, kassu, t-paita tai joku muu vastaava tuote, joka löytyy suoraan hyllystä, tilaus pakataan samantien ja viedään postiin vielä saman päivän aikana.

2. Mikäli tilaus sisältää ennakkomyynnissä olevan tuotteen, merkataan se ennakkotilaukseksi meidän järjestelmään ja jätetään odottamaan postituspäivää.

3. Jos tilauksessa on paitapainossa valmistettava paita, tilauksen tilaksi merkataan ”painossa”. Tällöin tilataan paita paitapainosta ja ilmoitetaan tarkka päivämäärä, jolloin paidan tulee olla valmis.

Tilauksia seurataan päivän aikana useita kertoja ja ne tilaukset, jotka pystyvät lähtemään samana päivänä, pakataan heti. Tämä on mulle erityisen tärkeää.

Paljonko jengiä yhteensä tekee joko virallisesti tai vaan muuten hommia sen eteen nykysin, että KT toimii?

Tällä hetkellä pääasiassa kolme: Valari, paitapainon henkilökunta ja minä.

Suurena apuna ovat tietysti harkkarit, joiden arvoa ei pysty ylikorostamaan. Katilla harjoittelijat pääsevät tekemään oikeita asioita, mm. hoitamaan tilausten vastaanottoa, pakkausta ja postituksia, tilityksiä, inventaarioita, asiakaspalvelutehtäviä ja niin edelleen. En usko sellaiseen harkkareiden juoksuttamis- tai kahvinkeittomentaliteettiin, vaan haluan tarjota mahdollisuuden tehdä samoja asioita, joita itse teen. Näin saa mahdollisimman realistisen käsityksen tästä työstä.

Uskon että muun muassa tästä syystä Katin Tavara on haluttu harjoittelupaikka, ja kyllä me mietitään tosi tarkkaan, keitä otetaan. Yhden harjoittelijan valitsin puhtaasti siitä syystä, että haastattelussa hän tiesi minkälainen ja minkä värinen paita Kurt Cobainilla oli MTV Unplugged in New York -videolla. Että kyllä mua pystyy vedättämään ihan 6-0, jos vaan tietää, mitä naruja vetää tai vetää niistä vahingossa. Ei vaan, hän oli muutenkin erittäin pätevä työntekijä, Kurt-juttu vain viimeisteli päätökseni siitä että juuri hänet haluan valita.

Katin Tavara onkin toiminut muutamille niin sanotusti ponnahduslautana. Esimerkiksi Adi L Hasla, Sonny ja Tuomas Rinne ovat Katin entisiä harjoittelijoita. Aiemmin Katilla ollut Aarrelammen Janne on nyt All Dayn puolella. Viimeisimpänä harkkarina toimi Ben, joka solmi juuri hiljaittain työsopparin Monspin kans.

Musta on ihana olla mukana auttamassa ihmisiä kohti asioita, joita haluavat tehdä ja joista ovat haaveilleet. Katilla pääsee näyttämään omaa osaamista ja tapaamaan ihmisiä, joiden kautta voi saada jalkaa oveen väliin vaikka minkälaisiin paikkoihin.

Kuten sanottua, muutoksia on vuosien aikana tapahtunut. Viimeisin niistä tarkotti, että KT on osa samaa firmaa All Dayn ja Ramin Välityksen kanssa. Näkyykö tää mitenkään toiminnan arjessa?

Homma on sen verran alussa, että tällä hetkellä Katilla tapahtuva muutos taitaa olla pikemminkin firman sisäistä eikä juurikaan näy ulospäin.

Käytännön tasolla isoin muutos on Valarin saapuminen taloon, mikä on tuonut joihinkin kohtiin tietynlaista tervetullutta ja kaivattuakin järjestelmällisyyttä. Itse koen, että olen saanut työkaverin, jolla on samanlainen halu ja näkemys suunnitella ja toteuttaa asioita. Miksi muuttaa toimivaa tapaa? ”Päivitys” voisikin olla oikeampi sana tähän.

Osaatko sanoa, mikä on ollut Katin Tavaran historian myydyin tai halutuin tuote? Entä mikä on sellanen loppuunmyyty, jota on eniten turhaan kyselty? Itselle ainakin käy välillä niin, että sen perus-myyntitapahtuman ja rahanvaihdon lisäks jonkun tietyn levyn myymisestä ns. “hyvään kotiin” tulee hyvä fiilis. Onko sulle käyny ikinä minkään tuotteen kanssa samoin?

Eevil Stöö ja Likanen Etelä. Ihmisiä kiinnostaa ihan kaikki mitä Stöö tekee. JVG tietysti aikanaan kans, mutta nykyäänhän heillä on oma verkkokauppa.

Paperi T:n Malarian pelko on vinyyli, jonka perään ihmiset haikailee edelleen. On aina ikävää myydä ’eioota’. Myyn satunnaisesti omia, jo loppuunmyytyjä, vinyyleitä esim. Katin Ystävämyynneissä tai vastaavassa tapahtumassa. Uusiin, onnekkaisiin koteihin ovat näin päässeet ainakin Asan Loppuasukas, Hannibalin ja Sopan Meiän asia ja Aivovuodon Vihaa karkkia.

Kerran lahjoitin yhdelle asiakkaalle Paprun Malarian pelko LP:n, kun se arvasi oikein mun lempibändin Instagramissa.

Olet oikeassa: näitä juttuja on todellakin mukava tehdä juuri sen takia, kun näkee miten paljon aitoa iloa se tuottaa jollekin toiselle! Se on kiva tunne.

Sä et ole alunperin helsinkiläinen? Jotenkin on näköjään käyny niin, että Monsp/KatinTavara/AllDay/RaminVälitys -sektorilla vaan viimeks mainitun keulakuva on stadilainen. Niin on vaan käyny, tiedän, mut osaatko ajatella miks? Tietenkin, vaikka toimistot on pääkaupungissa, teidän kaikkien toiminta tapahtuu paljon muualla maassa loppujen lopuks.

En oo helsinkiläinen, olen kotoisin Kainuusta, jossa olen kasvanut ja asunut koko lapsuuteni. 19-vuotiaana nuorena neitona muutin Helsinkiin. Lienee sattumankauppaa, että porukka on koostunut suurimmaksi osaksi junantuomista, ei siihen oo mitään taktikoitua syytä. Nyt on erityisen hyvä remmi kasassa ja osaamista löytyy monelta eri osa-alueelta, mikä on erittäin siisti juttu!

HAASTATTELUSSA -SARJAN MUUT OSAT:
Pianomies – Osa 1
Haamu – Osa 2
Stepa – Osa 3
MC Pyhä Lehmä – Osa 4
Kosola – Osa 5
DJ Kridlokk / Khid – Osa 6
Tuomas Rinne (Överdog/Kultabassokerho) – Osa 7
Epelit – Osa 8
Katin Tavara – Osa 9
Tulossa 04/2017 – Osa 10

LINKIT
Katin Tavara www.katintavara.fiFB / IG
Teksti: Niko Toiskallio
MONSPIN SOITTOLISTA SPOTIFYSSA:

spotify-klik